Puoli litraa mustikkaa |
Mutta kyllä vaikuttaa. Nimittäin kuivattamiseen. Tosin n on 1, märän loppuvuoden mustikoista, joten tämä asia pitää varmistaa ensi vuonna (jos mustikoita tulee), lupaan palata asiaan jahka saan toistettua kuivauksen. Mustikat kuivataan siis sellaisiksi koviksi ruttuisiksi pieniksi marjoiksi. Normaalit mustikat kuivuvat ja rypistyvät ihan normaalisti, kun taas nämä pikimustat mustikat eivät. Niissä kuori ei rypisty mustikan mukana, vaan jää suureksi ohueksi hajoavaksi kuoreksi pieneksi kutistuneen sisuksen ympärille. Jännää vai mitä.
Mutta takaisin siihen kuivaamiseen. Levitin puoli litraa mustikoita kuivurin (Evermat) ritilälle, ja kuivasin 50 astetta yön yli ja vielä vähän päälle. Minusta aikaa kului enemmän kuin piti, mutta tosiaan mustikat alkavat olla jo "vähän" vetisiä. Ensi vuonna pitää kuivata mustikat heti sadon kypsyttyä, jos vaan mahdollista.
Hyviä nämä ovat, ja menevät tosi pieneen tilaan. Tässä ymmärtää konkereettisesti sen, miksi kuivatut marjat ovat niin kalliita. Mutta niitä mutanttimustikoita en enää kuivaa (paitsi sen verran että saan varmuuden että vaikuttaako se tosiaan asiaan).
4 kommenttia:
Todella jännää!
Kuivatut mustikat on ihania. Ois vaan kuivuri (ja mustikatkin laitettiin jo mehuksi, ei sillä).
Niin on. Ja kuivuri on kyllä todella kiva, tienaa itsensä yhtenä hyvänä sienivuotena. Ja lisänä saa sitten kaikkea muutakin kivaa kuivattua, kuten mustikoita.
Mehua en vieläkään ole mustikoista raaatsinut tehdä, vaikka taitaa olla eniten mustikoita mitä olen tänä vuonna poiminut (minun pitää poimia kaikki itse ;) )
Minun kuivaukseni meni tänä vuonna ihan pieleen. Tiedä sitten olivatko liian märkiä, mutta homma oli ihan toivotonta, eikä mikään aika riittänyt kuivurilla.
Otan tästä nyt opit ja ensi vuonna uudestaan ;-)
Jonna, kyllä minullakin meni nyt kuivaamiseen moninkertainen aika normaaliin verrattuna. Kuinka kauan sinä kuivasit kuivurilla, entä missä lämpötilassa?
Lähetä kommentti