maanantai 17. elokuuta 2015

Kirsikkamehu mehumaijalla

Kännykkäkuvaa puiden alta

En ole nähnyt tälläistä kirsikkavuotta ikinä, mutta ei ollut isä eikä tätikään moista kokenut. Poimimme kirsikat heidän kotipaikan yli sata vuotta vanhoista puista viikonloppuna, isä ensin vajaan ämpärillisen ja sitten vielä porukalla lisää. Saimme viikonloppuna yli kaksi ämpärillistä kirsikoita ja söimme niitä ihan hulluna vielä lisäksi, paitsi kuopus ei pitänyt niistä. Makeita ja mehukkaita kuin mitkä kaikkien muiden mielestä. Minä jaksoin irrottaa kivet kilosta kirsikoita, lisäksi soseutin kirsikoita yhtä piirakkaa varten, mutta enempää en viitsinyt askarrella. Niinpä keitin mehua suurimmasta osasta kirsikoita. Sen verran löysin kommentteja netistä, että uskalsin mehun tehdä mehumaijalla. Yhden maijallisen tein pelkistä kirsikoista, toiseen lisäsin vähän punaista viinimarjaa (n. 4 l) jotta sain täyden maijallisen. Ihanaa mehua, kertakaikkisen hyvää.

Ylhäällä minun ja isän poimimat, alhaalla lasten poimimat kirsikat


10 l kirsikoita
1 kg sokeria

Täytä mehumaijan alaosa vedellä ja anna sen kiehua. Nosta päälle se osa johon mehu valuu ja päällimmäiseksi mehumaijan siivilä. Kaada siihen kirsikat ja lisää sokeri päälle (sokerin voi myös lopussa kattilaan valutettuun mehuun). Anna kirsikoiden mehustua, minulla ainakin näillä kirsikoilla meni selvästi enemmän aikaa kuin viinimarjoilla. N. tunnin päästä valuta mehua kuumaa kestävään kannuun ja kaada se takaisin kirsikoiden päälle. Valuta mehu pulloon sitä mukaa kuin sitä muodostuu ja korkita heti. Näin tehden mehu ei ole ihan tasalaatuista, ensimmäiset pullolliset ovat makeampia ja viimeiset eivät juurikaan, mutta toisaalta yksi keittäminen jää pois. Toinen tapa tehdä mehu on valuttaa se kaikki kattilaan, lisätä sokeri siinä vaiheessa, kuumentaa mehu uudestaan ja pullottaa sitten.

Mehunkeittoon meni reilu kaksi tuntia, kun mustiin viinimarjoihin meni tänään reilu tunti-puolitoista. Mehua irtosi myös vähemmän, sain nyt sellaisen 3½ l kirsikkamehua, kun mustista sain n. 4½ l. Minä muussasin lopuksi höyryttyneet kirsikat ja valutin niistä tulleen sakean mehun talteen hyytelöä varten. Tätä paksua mehua tuli reilu litra yhdestä maijallisesta.

Vasemmalla kirsikkamehua, oikealla mustaa viinimarjamehua


Tarkemmin mehunkeitosta ja pullojen steriloinnista olen selittänyt tuolla

10 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Meille tuli nyt eka kertaa satoa kirsikkapuuhun, mutta ei sitä tainnut olla kyllä puolta kiloa enempää :D Tein marmeladia puolesta sadosta, sitä tulee tapaksiin ensi lauantaina :)

Anonyymi kirjoitti...

Nyt iski kauhea kateus! Tykkään kirsikoista ihan kauheasti, lähdimme Sveitsistä pois ennen kirsikkakautta enkä nähnyt kaupassa kertaakaan hyvälaatuisia kirsikoita.
Nauttikaa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Campasimpukka, hieno sato sekin on, en minäkään ole yleensä tuon enempää kerrallaan saanut. Usein ei sitäkään.

luimupupu, ymmärrän hyvin ;) minäkin tykkään kirsikoista ihan hirveästi, juurikin näistä kotimaisista pienistä happaman makeista, joita ei saa mistään. Paitsi nyt sai. Isä muistaa melkein 70 vuoden taakse, eli ei tätä usein tapahdu, mutta nyt nautitaan tosiaankin. Keittiö on tällä hetkellä täynnä kaikenlaista purkkia ja purnukkaa :)

Ulla kirjoitti...

Apua, mikä mahtava sato :-0

Kerran tuli Latvian matalasta sen verran satoa, että keitin sen hilloksi portviinin kera. Tänä vuonna on kirsikoita tullut vain kourallinen. Anopin tuoma nimetön lajike teki ensimmäisen kerran satoa (eli yhden ainokaisen kirsikan :-D ) ja siinä oli todella hyvä maku.

Jep, kirsikkafriikki täälläkin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Alku se on pienikin alku satoisuudessa. Minun oma kirsikka teki viime vuonna muutaman kirsikan, tänä vuonna ei yhtäkään.

Merja kirjoitti...

Jännää, että kirsikka tykkää tälläisestä kesästä, ensin kylmää ja koleaa ja sitten myöhäiset helteet. Onkohan tuossa lajike-eroja? Tiedätkö mitä lajiketta vanha kirsikkapuu on?

sauvajyvänen kirjoitti...

En osaa sanoa lajike-eroista, mutta tuolla seudulla näyttää kaikissa ikivanhoissa kirsikkapuissa olevan paljon kirsikkaa, uudemmissa ei niinkään. Tuon lajiketta ei kukaan tiedä, isän vaari on tuonut ensimmäisen taimen sinne joskus 100 v sitten, kanta on siis yli 100 v vanhaa.

SoileBra kirjoitti...

Hei, millainen on tämä kirsikkavuosi teillä muilla? Meillä tulee paljon kirsikkaa, poimin juuri 5kg ja olen ihan innoissani mitä ihanaa alankaan tekemään! T, Soile Vantaalta

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä tuli vähän, sain tehtyä kahden kilon satsin hilloa ja yhden piirakan. Normaalisti sanoisin että ihan hyvin, mutta eihän se tuohon viime vuoteen verrattuna ole mitään. Tyytyväinen kuitenkin olin. Mitä kaikkea sinä valmistit, hieno sato siellä!

Kirsikka kirjoitti...

Tänä vuonna tuli Maaningalla todella hyvä kirsikka sato. Kirsikka on tarkka kukinnan ajan säästä. Silloin olisi hyvä jos aurinko paistaisi ja mehiläiset olisivat pölytys hommissa.