torstai 16. elokuuta 2012

Kirsikkapiirakka kuninkaalle

Kuten jo viime vuonna totesin, että meillä on ihania naapureita. Eilen illalla kävin poimimassa pienen ämpärin ihan mielettömän mehukkaita kirsikoita naapurista. Tänään tein sitten jätti-ison kirsikkapiirakan (että riittää mökillekin vietäväksi) ja hillonkin sain keitettyä. Kirsikkapiirakassa turvauduin tällä kertaa jenkeistä yli 10 v sitten ostamaani keittokirjaan Betty Crocker's Cookbook, siitä minulla on iki-ihana Bridal edition. Pohjan otin aika suht' sellaisenaan, mutta täytettä sovelsin vähän enemmän. Enkä kyllä pohjaakaan tehnyt ohjeen mukaan, mutta ainesten suhteet sentään ovat suunnilleen kirjasta peräisin.

5 dl jauhoja
1 tl suolaa
175 g voita
2 tl öljyä
1 dl piimää

1½ l kirsikoita (kivet poistettuna)
3½ dl hillosokeria
3 rkl maissitärkkelystä

Valmista pohja ensin. Sekoita jauhot ja suola, ja niihin pehmeä voi. Lisää öljy ja piimä ja sekoita tasaiseksi. Taputtele puolet vuokaan (iso ja korkea piirakkavuoka, 28 cm halkaisijaltaan), ja siirrä se ja puolet taikinasta jääkaappiin odottamaan (tai kaulitse pohjakin oikeaoppisesti ja siirrä vuokaan).

Sekoita kirsikoiden joukkoon sokeri ja maissitärkkelys. Kaada täyte pohjan päälle. Kauli loput taikinasta pyöreäksi levyksi ja siirrä kaulimen avulla piirakan päälle. Tiivistä reunat. Paista piirakkaa 250 asteessa n. 35 minuuttia. Pidä foliota piirakan päällä ensimmäiset 20 minuuttia, jottei kansi tummu liikaa. Anna jäähtyä vähintään kaksi tuntia ja nauti jäätelön kanssa.

En saanut kuvaa kokonaisesta piiraasta, sillä ollessani ulkona lasten kanssa piirakka oli jo aloitettu. Jos sen leikkaa liian aikaisin, neste ei ole vielä ihan hyytynyt ja sitä valuu ulos piirakasta, mikä sinänsä ei ole kuin esteettinen haitta. Hyvä piirakka, todella hyvä.


2 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Herkullisen näköinen piirakka :). Ovatko nuo hapankirsikoita? Oman puun kirsikat on jo hillottu, mutta ajattelin kysyä, jos saisin käydä naapurin puuta keventämässä ;).

sauvajyvänen kirjoitti...

Hapankirsikoita ovat, ne on ihan parasta piirakassa ja hillossa. Olivat lähes mustan värisiä ja oikein mehukkaita.