keskiviikko 29. elokuuta 2012

Chili-hunaja-munakoiso


Soppakellarissa tehtiin munakoisoa kivalla tapaa eli maustettiin chili-hunajalla. Minä löysin vihdoinkin kotimaisia munakoisoja, niitä löytyi Hakaniemen torilta, suunnilleen samaan kappalehintaan mitä ulkomaisia saa kilon.

Kannattaa katsoa tuo alkuperäinen ohje (ja ennen kaikkea kuva!) Soppakellarista, minä sovelsin melkoisesti, koska raaka-aineet olivat vähän erilaisia. Tein annokseni 1/3 alkuperäisestä ohjeesta, sillä olen ainoa meidän perheessä joka syö munakoisoa tuolla (lue: millään) tavalla valmistettuna.

900 g munakoisoa
80 ml öljyä
1 valkosipulin kynsi
2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 rkl serrano-sitruuna-marmeladia (alkuperäisessä ohjeessa sambal-olekia)
1 rkl hunajaa (alkuperäisessä ohjeessa enemmän, mutta siinä ei ollutkaan marmeladia mukana)
2 tl tomaattipyrettä
suolaa, mustapippuria
1 rkl riisiviinietikkaa

Pilko munakoisot lohkoiksi tai viipaleiksi. Levitä uunivuokaan ja pirskottele vajaa puolet öljystä. Paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Käännä munakoisot, ripottele päälle toinen vajaa puolet öljystä, ja paista sama aika samassa lämmössä.

Sillä aikaa murskaa valkosipuli, kuori ja raasta inkivääri ja sekoita kaikki kastikkeen aineet, myös pikkuloraus öljyä, sekaisin kuumaa kestävässä kulhossa. Lisää paahdetut munakoisot joukkoon, pyörittele kaikki sekaisin ja levitä munakoisot takaisin uunivuokaan. Paahda vielä kymmenisen minuuttia. Meillä syötiin lammaslihapullien (tällä kertaa ilman naudanlihaa ja yrttejä), keitetyn kukkakaalin, vihanneslautasen (kyssäkaali, hunajanauris, paprika, kurkku, kirsikkatomaatti) ja parsakaalisalaatin (kuivatuilla karpaloilla) kanssa. Tähän aikaan vuodesta saa aikaan ihan mielettömiä päivällisiä! 

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Kiva, että sullekin maistui nämä! :)
Huomasitko muuten jotain erityistä eroa kotimaisessa munakoisossa vs. ulkomaan elävät?

sauvajyvänen kirjoitti...

Minun ei ole tullut käytettyä ulkolaisia aikoihin, mutta luulisin ettei niissä eroa juurikaan ole. Nuo ainakin olivat tosi hyviä!