tiistai 7. elokuuta 2012

Mustaviinimarjahyytelö

Mustaviinimarjahyytelö on erityisen hyvää linturuokien kanssa. Se sopii hyvin myös vaniljajäätelön kaveriksi. Tavallisesti teen mustista viinimarjoista hilloa, mutta tänä vuonna halusin tehdä vaihteeksi hyytelöä. Minulla oli reilu 5 l mustia viinimarjoja. Keitin ne mehuksi mehumaijalla, sain niistä vähän yli 2 l mehua. Laitoin siis marjat mehustimeen ilman sokeria, ja valutin mehun suoraan kattilaan.

reilu 2 l mustaviinimarjamehua (sokeritonta)
1 kg hillosokeria

Keitä mehua sokerin kanssa miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Kannattaa kokeilla että hyytyykö mehu ennen kuin purkittaa sen. Laitoin lautaselle pienen lusikallisen mehua, annoin jäähtyä, ja kun se hyytyi, purkitin mehun steriloituihin purkkeihin (uunissa n. 1 h aavistuksen yli 100 astetta, kannet olin keittänyt kattilassa n. 15 minuuttia). Anna hyytelön jäähtyä, siirrä jääkaappiin/kellariin.

Muistan pienenä äidin aina keränneen vähän raakoja marjoja hyytelöä varten, sillä niissä on luontaisesti pektiiniä enemmän. Nykyään tulee käytettyä hillosokeria, joten marjojen kypsyydellä ei ole niin väliä. Lisätyn pektiinin avulla saa hyytelöä niistäkin marjoista, missä pektiiniä ei luonnostaan ole paljoa.


Huom! Lisään näin jälkikäteen huomautuksen, että jos sokerin määrää on vähentänyt noin reilusti, tulee marjojen olla kunnolla raa'ahkoja. Kypsien marjojen pektiini ei riitä hyytelöittämään hyytelöä: kypsiä marjoja käyttäessä kannattaa tehdä kuten hillosokeripussissa sanotaan eli saman verran sokeria kuin mehuakin.

2 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Tuollainen hyytelö on kyllä varmasti hyvää. Harmi kun ei ole maijaa eikä marjapuskia. Kyyhkyjen kanssa hyytelöä varmaan sitten syötte. Joko kyyhkynmetsästyskausi kohta alkaa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Marjoja saa kaupastakin, tosin taitaa sato jäädä vähän keskinkertaista heikommaksi tänä vuonna, eli voi olla vähän tyyriimpää kuin joinain vuosina.

Marjoja voi myös keittää vedessä ja sitten siivilöidä liemen ja tehdä hyytelön siitä. Ei tule ihan yhtä kirkasta, mutta ihan kelpo hyytelöä niinkin.

Syödään hyytelöä kyyhkyjen, kanan, metsäkanalintujen jne. kanssa. Kyyhkystys alkaa perjantaina, eli ihan pian.