maanantai 13. elokuuta 2012

Punaviinimarja-marenkipiiras


Marenkipiiraat ovat ihan parhaita. Soppakellarissa oli tehty punaisesta viinimarjasta marenkipiiras, ja pakkohan sitä oli kokeilla. Minä tein piiraan isoon piirakkavuokaani, en siis irtopohjavuokaan. Taikinan koon pidin tuon ohjeen mukaisena (+1 keltuainen), mutta marengin tein 1½-kertaisena, ihan siitä syystä että vuokani on iso ja halusin vähän isomman piiraan. Pohjasta jäi myös sitruunankuori pois, kun sitä ei ollut.

3.6 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1.2 dl pehmeää voita
1.2 dl sokeria
3 kananmunan keltuaista

3 valkuaista
1.8 dl sokeria
3 tl maissitärkkelystä
vajaa 1 l punaisia viinimarjoja

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sokeri keskenään. Hiero pehmeä voi joukkoon, lisää keltuaiset ja tee taikina palloksi. Minä levitin taikinan sitten suoraan vuokaan, en siis oikeaoppisesti antanut sen tasaantua jääkaapissa puolta tuntia enkä kaulinut sitä hienosti sen jälkeen. Paista 25 minuuttia 175 asteessa. Ota se pois uunista, ja anna jäähtyä sen aikaa kun teet marengin. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Vatkaa munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi Lisää maissitärkkelys, vatkaa se joukkoon. Lisää sokeri pienissä erissä ja jatka vatkaamista. Sekoita lopuksi marjat joukkoon varovaisesti kääntelemällä esim. nuolijalla. Levitä marenki pohjan päälle ja paista vielä kymmenisen minuuttia, kunnes marenki on saanut vähän väriä.

Hyvää oli, vaikkakin aika kirpeää. Iso piirakka hupeni niin hetkessä, ettei muita kuvia tullut.

4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ei ihme, että meni äkkiä tuo piirakka! Katselin sitä sillä silmällä jo Soppakellarissa, että pitäisi kokeilla.

Tusla kirjoitti...

Mutta ilmeisesti emollut kuitenkaan liian hapanta? :)

Voishan tuohon laittaa keralle vielä pienen kermavaahtokökkösen pehmennykseksi.

Nanna kirjoitti...

No onko mun nyt pakko ruveta tätä tekemään. just keräsin äitin kans punaset pois ja haaveiltiin piirakoista....

sauvajyvänen kirjoitti...

Campa ja Nanna, kyllä kannattaa tehdä :)

Tusla, voisi joo laittaa, tai sitten tosiaan laittaa alkuperäisen määrän marjoja, vaikka muuten onkin suurentanut annosta. Minusta oli oikeastaan jännä, etä tässä marjat maistuivat kirpeiltä, sillä tykkään syödä niitä sellaisenaankin, eivätkä ne minust aole mitään superkirpeitä.