perjantai 25. lokakuuta 2013

Kuivatut karpalotKuivatut karpalot ovat suurta herkkua salaateissa, padoissa ja vaikka suklaasalamissa. Ajattelin kokeilla kuivata niitä itse. Nyt ajattelen että kokeiltu on, ei varmaankan tarvitse tehdä toista kertaa. Karpaloissa ei ole mitään vikaa, päin vastoin, ovat todella hyviä, vaikkei edes sokeroituja, mutta 4 vuorokautta kuivatusta ja siinä vaiheessa vieläkin osa on pehmeitä. Litran kuivasin, kolme desiä sain kuivattuna mikä on minusta ihan hyvin, vähän keräsin pois niitä jotka eivät kuivaneet ollenkaan. Sähkönkulutusta en ajatellut tähän hätään laskea. Ja koska karpaloissakin meni näin kauan aikaa, puolukoita en aio edes kokeilla, ei ollut Ankerias Vipusellakaan hyviä kokemuksia puolukoiden kuivaamisesta.

Ohjeesta sen verran, että ostetaan litra karpaloita torilta (tai poimitaan itse), kuivataan niitä niin kauan kuin tarvitsee, minulla meni siihen tosiaan neljä vuorokautta. Alkuun kuivasin reilussa 40 asteessa, mutta viimeiset pari päivää taisi olla 50 astetta.

8 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Kuivatut karpalot on ihan huippui. Harmi, kun tuo marjojen kuivaus on nyt näin osoittautunut kotikonstein aikasen hankalaksi. Onkohan niillä kanadalaisilla joku kikka tähän, kun sieltä nuo markettien kuivatut karpalot näyttää tulevan.

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, otsikon perusteella jo innostuin. Mansikoista tulee tosi hyviä ja se ei edes kestä järjettömän kauaa, mustikoita pitäisi testata mutta kun olemme niin laiskoja poimimaan niitä.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Googlasin vielä vähän ja löysin tällaisen:

http://www.livestrong.com/article/257605-how-to-dry-fresh-cranberries/

Tuolla tavoin vois kokeilla. Ehkä ne marjat tosiaan vaatii esikäsittelyä, kun niissä on varmaan niin paksut kuoret. Yhtään ei tullut tällainen mieleen mustikoiden ja puolukoiden kanssa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ankerias, kyllä nuo sen verran hyviä ovat, että ehkä ensi kerta vielä tulee. Silloin kuivaan kyllä kaksi litraa marjoja, se olisi hyvin mahtunut kuivuriin, mutten halunnut kokeiluun ottaa liikaa kerralla. Ja tuo linkkihän on mitä mainioin, voisikin kokeilla tuolla tavalla. Vähän vaan vitamiinit kärsii moisesta keittämiestä ja uunituksesta, mutta ehkä se ei ole pääasia tässä tapauksessa. Toimisikohan tuo puolukoille, aiotko kokeilla?

luimupupu, ehkä sitä varovaisesti voi innostua silti ;) Katso myös tuo Ankeriaan laittama linkki, sitä tapaa voisi kokeilla.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Kyllä vähän aattelin testata ensi kerralla. Vitamiinit tosiaan kärsii, mutta voi olla, että ei sille mitään voi, jos aikoo saada puolukat kuivumaan. Mielenkiintoista tämä kuivaushomma.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva jos testaat. Kerro sitten kuinka toimi.

ps. joko olet hankkinut uuden kuivurin?

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Uusi kuivuri on sitten ensi kesän projekti, mutta eräs haudutuspata saapui perjantaina.

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, tilasitko Amazonilta vai mistä? CrockPotin vai jonkun muun merkin? Kerro sitten miten se toimii sinulla.