Itsenäisyyspäivä on vuoden tärkeimpiä ja mukavimpia juhlia, normaalisti sitä tulee juhlittua kotosalla perinteisen suomalaisittain :) Hyvä kotimainen ruoka ja kaunis kattaus kuuluvat tietysti juhlaan. Tänä vuonna menu oli seuraavanlainen:
Paistettua kuhaa melkein Mannerheimin tapaan
Ranskalainen suklaakakku ja puolukkajäätelö
Kuhankin reseptin otin Mannerheimin pöydässä-kirjasta, jossa on Ravintola Savoyn ohje. Minä tosin muokkasin sitä hieman, ei tälläisenä sienivuotena voi mitenkään ostaa kaupasta herkkusieniä, joten tein kastikkeen herkkutateista, ja kerman määrää vähensin myöskin, ei siksi että minulla olisi mitään kermaa vastaan, mutta 8 dl kermaa sadalle grammalle sieniä tuntuu minusta laihalta kastikkeelta.
suolaa, valkopippuria
korppujauhoja
voita
Mausta fileet, leivitä korppujauholla ja paista runsaassa voissa kypsiksi.
4 rkl piparjuuriraastetta
4 rkl piparjuuriraastetta
4 rkl voita
Hauduta piparjuuriraaste voissa pehmeäksi.
150 g (pakastettuja) herkkutatteja
voita
1 rkl jauhoja
3 dl kermaa
suolaa, valkopippuria
Käristä sieniä kuumassa voissa, ripottele päälle jauhot ja sekoita hyvin. Lisää kerma ja keitä kunnes kastike saostuu. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Tarjoa kuha keitettyjen perunoiden ja sienikastikken kanssa, laita piparjuurivoi kalan päälle. Täytyy sanoa, että ihan käsittämättömän hyvää ruokaa tuli. Ja häränhäntäkeitto on kieltämättä ehkä parasta lihakeittoa mitä on. Ekaluokkalainen olisi syönyt pelkkää sitä, sanoi ettei eläessään ole syönyt niin hyvää lientä. Ei ehkä kovinkaan kasvispitoinen ateriakokonaisuus, mutta hyvä olo jäi siitä huolimatta.
Suklaakakun ohje on samaisesta kirjasta, ollut alun alkaen Eva Mannerheim-Sparren keittokirjassa. Jälkiruoka oli poikkeava minun normaaleihin itsenäisyyspäivän menuihin, yleensä marjat ovat vahvasti pääosassa. Mutta joskus näinkin.
2 kommenttia:
Hieno menu!
Kiitos kehuista. Minäkin olin tyytyväinen tänä vuonna, vaikka olikin vähän poikkeava minun suunnittelemaksi menuksi. Mutta ruoka vaan oli niin hyvää :)
Lähetä kommentti