torstai 19. joulukuuta 2013

Kalan graavaus pakastimen kautta


Yleensä graavaan lohen ja siian ihan tavallisesti, laitan n. 3 rkl karkeaa merisuolaa ja 2 tl hienoa sokeria yhtä kalakiloa kohti, pidän jääkaapissa päivän pari ja sen jälkeen nautin hyvästä graavikalasta. Joskus vaan aikataulullisesti tai jostain muusta syystä se ei onnistu, ja silloin graavaan kalan pakastimen kautta. Käytän saman määrän suolaa ja sokeria, halutessa tilliä tai muita mausteita, mutta sen sijaan että laittaisin kalan jääkaapppiin, laitankin sen pakastimeen. Kala saa olla pakastimessa sen aikaa kuin tarvitsee, kunhan aika ei ole pitkä. Päivää ennen kuin haluan syödä kalan, otan sen jääkaappiin sulamaan. Kun kala on n. vuorokauden päästä sulanut, on se myös sopivasti suolaantunut ja maistuu tuoreelta ainakin pari päivää. 

Tällä kertaa graavasin sekä lohta että siikaa kahdelle kerralle, ja laitoin ne pitkään muovipussiin erillisinä palasina. Minun on helppo ottaa tarvittaessa, kuten jouluaatonaaton kalapöytään ja vaikka joulupäivän päivälliselle palat lohta ja siikaa jääkaappiin sulamaan, ja näin minulla on tuoreen makuista graavikalaa pitkin joulunpyhiä.

ps. Muistakaa laittaa jouluoluet käymään!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Graavikala ei ole paras kaverini mutta sashimi on. Olen monesti miettinyt, onko tämäkin vain siitä kiinni, ettei ole saanut riittävän hyvää...

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä tykkään graavikalasta silloin kun se on hyvää. Eli varmasti tuoretta eikä liian suolaista. Siksi suosin pakastamista helposti, koska en käytä suolaa niin paljon kuin säilyvyyden takia olisi hyvästä, ja tiedän muutenkin saavani tuoreelta maistuvaa kalaa.

Merja kirjoitti...

Hyvä muistutus tämä, pitääkin ottaa graavit kalat pakkasesta sulamaan. Tänä vuonna ei ole päässyt sattuneesta syystä laittamaan talviverkkoja vielä, joten tuoreinta kalaa saa näin, ostamalla tuoreinta mitä kauppahallistaa saa ja pakastamalla. Enkä pystynyt luottamaan siihen, että näin aatonaattona olisi hallisa ollut muuta kuin useamman päivän vanhaa lohta ja siikaa.

Makoisaa Joulua!

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä otin ekan satsin sulamaan jo eilen, kun tänään aloitettiin joulun herkuttelut kaloilla. Siitä riittää vielä huomiseksi, huomenna otan sitten uuden satsin sulamaan joulupäiväksi. Juu ei ole tietoakaan että verkoille pääsisi, tai pääsisihän sitä veneellä vesille, mutta pakkasesta ei ole tietokaan, vettä vaan sataa koko ajan.