lauantai 10. joulukuuta 2011

Porsaankyljys ja ripaus joulua

Kuva ei tee oikeutta maulle
Isäni oli teurastanut sian ja sain valmistaa siitä kyljykset. Kyseessä ei ollut mikään luomupossu, mutta kun teurastus hoidetaan hienosti eikä eläimen tarvitse stressaantua ennen hengenlähtöä, liha on hyvää, todella hyvää, maukasta ja mureaa. Kyljyksillä oli kokoa, tuli ihan Amerikka mieleen. Pienimmät olivat varmaan sellaisia "normaaleja", mutta parilla isoimmalla oli kokoa suunnilleen 600-700 g, sellaisia etten kuvitellutkaan niitä paistavani. Aiemmin olin paistanut joulutorttuja, joten luumuhilloa oli vähän jäljelle, sekä chilisinappia, joka toimitti joulukukan virkaa isälleni, oli riittävästi myös.  Tuli sitten tehtyä kyljykset näin tällä kertaa:


Kyljyksiä reilusti, ehkä pari kiloa tai yli

2 rkl luumumarmeladia
1 tl jauhettua inkivääriä
suolaa
valkopippuria
mustapippuria myllystä päälle

Sekoita aineet keskenään ja sivele kyljysten päälle. Laita kyljykset 250 asteiseen uuniin, ja vajaan vartin päästä alenna lämpö 125 asteeseen. Paista vielä vajaa pari tuntia. Jos kyljykset ovat pienempiä, vähempikin aika riittää. Hyvää, niin hyvää.

5 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Et laittanut mitään nestettä? Eivät kuivuneet - vai onko pitkä hidas kypsennys juuri sitä varten, että murenee eikä kuivu?

Ankerias Vipunen kirjoitti...

600-700 g! Tuleeko samasta siasta joulukinkku myös?

sauvajyvänen kirjoitti...

Hiidenuhma, en lisää kyljyksiin koskaan mitään nestettä. Noissa on tuo 2-3 cm rasvakerros (näkyy isossa kuvassa hyvin) joka pitää lihan mureana ja mehukkaana. Ei se kuivuisi kovemmassa ja lyhyemmässä paistoajassa, nyt oli aika mitoitettu lähinnä siihen, että saatiin ulkoilla rauhassa vesisateessa.

Ankerias, tuleehan tuosta siasta joulukinkku (kaksikin ;) ) mutta valitettavasti ei meille. Pitää ensi vuonna ottaa oma puolikas, jotta saa sen kinkunkin.

Nanna kirjoitti...

Ja puolihuolimattomasti mainitsee hän: "isäni oli teurastanut sian...", niinkuin niissä kyyhkyn ja hirven yms lihoissa ei oisi ollu tarpeeksi...

Tää taitaa kuulostaa kummalta tämä mun kommentti, mutta kertakaikkisesti tarkoitan vain, että sulla se on mallillaan saatavuus nuatten lihojen kanssa =K.A.T.E.E.L.L.I.N.E.N (minä siis)

;D

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, niinhän se taitaa olla, että toisen itsestäänselvyys on erikoisuutta tai ainakin erilaisuutta toiselle. Oikeastaan vasta netti on avannut silmäni tämän suhteen, puoleen ja toiseen. Mutta joo, tiedän olevani etuoikeutettu monella tapaa, ja vähintäänkin tyytyväinen tilanteeseen :D