keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Joululoman 2015 kotimainen juustolautanen ja kirsikkahillo


Tänä(kin) jouluna halusin koostaa juustolautasen kotimaisista juustoista ja lisukkeista. Oikeastaan ainoa hankaluus oli löytää varmasti kotimaisia suolakeksejä, tuntuu että kotimaisetkin merkit tekevät keksinsä ties missä, eikä jauhojenkaan alkuperästä ole varmuutta. Ensi kerralla taidan leipoa omat keksit, sama aika menee leipomiseen kuin kaupassa kiertämiseen ja pienenpienen tekstin lukemiseen. Juustoja sen sijaan on helppo löytää, nykyään on monia hienoja pieniä juustoloita isojen lisäksi. Minä ostan lähes kaikki juustot (paitsi se arkiedam) Hakaniemen hallin Lentävästä lehmästä. Parempaa valikoimaa en tiedä Suomessa olevan, ja mikä tärkeintä, siellä saa aina asiantuntevaa ja hyväntuulista palvelua, aina jää hyvä mieli.

Juustolautasella tänä vuonna oli:

Valion Aura (lapsille, ei ole lautasella)
Hakaniemi punahomejuusto (Helsingin meijeriliike)
Juustoportin Gruyére (vuohenjuustoa kiekosta)
Toholammin musta-emmental
Valion Keisarinna

Kotimaisia omenoita
Ruiskeksejä
Kirsikka-chutney kotimaisista kirsikoista (melkein Murun keittokirjan ohjeella):

1-2 rkl punaviinietikkaa
1-2 tl sinapinsiemeniä
aavistus raastettua inkivääriä

Käytin nyt chutneyhin kesällä omista kirsikoista tehtyä kirsikkahyytelöä, Murun ohjeessa käytettiin tölkkikirsikoita, muuten raaka-aineet ovat suunnilleen samat. Keitä aineita puolisen tuntia miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Purkita puhtaaseen purkkiin ja nauti juustojen kanssa.


ps. mökillä ei ole lunta, mutta kaikki on jäässä, ja värit ovat aivan upeita, huurre tekee maailman pastelliksi. En mennyt uimaan, sillä jää oli niin paksua, mutta hyvin sai vilvoteltua -16 asteessa tähtitaivaan alla.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Lisäisin vielä (vaqikka tuossa nyt on kyllä lajeja tarpeeksi), Herkkujuustolan Metsuri- punahomejuuston (paras juusto ever! hyvin temperoituna) Ja Juustoportin Viinitarhurin juuston. Nam!

sauvajyvänen kirjoitti...

Metsuri on minunkin suosikki, sitä tulee syötyä ihan sellaisenaankin. Ja viinitarjuri on suosikki myöskin.