sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Glögijuustokakku

Kukat floristimestari Pirjo Koppi

Tämän päivän väri on punainen. Esikoinen toi punaisen vyön kotiin, ja sen kunniaksi piti tehdä punaista kakkua. Koska kakku tuli vain omalle perheelle, tein sen sopivan pienenä (15 cm kakkuvuokaan) ja näin saimme kakkukahvit uuden värin kunniaksi. Miehen työpaikalla tulee lehti, jossa tämän ohjeen esikuva oli. Muutin ohjeen pienemmäksi, niin, että pohja on 1/3, täyte 1/2 ja päällinen 1/1. Pienennyssuhteet toimivat minusta kakussa hyvin; kakku on raikas eikä kovinkaan makea, ja juuri sopivan jouluinen.

100 g Bastogne-keksejä (tai piparkakkuja kuten ohjeessa)
35 g voita sulatettuna

1 ihan pieni kananmuna (tai isosta reilu puolet)
vajaa ½ dl sokeria
ripaus jauhettua kanelia
ripaus jauhettua neilikkaa
ripaus jauhettua inkivääriä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 liivatetta
vajaa ½ dl sitruunamehua (puolikas pienestä luomusitruunasta)
1 dl kermaa

2 dl vahvaa hyvää glögiä
4 liivatetta

Murskaa keksit hienoksi jauhoksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele muruseos 15 cm irtokakkuvuokan pohjalle (kannattaa laittaa leivinpaperi pohjalle, jotta kakku on helpompi irottaa).

Riko muna, lisää sokeri ja mausteet kulhoon. Vatkaa hyväksi vaahdoksi. Vatkaa vaahdon sekaan tuorejuusto. Liuota liivatteita kylmässä vedessä vähintään muutama minuutti. Purista neste pois lehdistä, ja liuota se kuumennetun sitruunamehun joukkoon, vatkaa juustomassan sekaan. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita se lopuksi juustoseoksen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle, anna jähmettyä jääkaapissa vähintään tunti.

Valmista kiille. Kuumenna pieni osa glögistä kiehuvaksi (n. ½ dl) ja sulata kylmässä vedessä liuotetut liivatelehdet kuumaan glögiin, kaada lopun glögin joukkoon. Sekoita hyvin, ja kaada jäähtyneenä kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä muutama tunti. Hyvä kakku kahvin tai glögin kanssa.


Kukka-asetelma on tänä vuonna sellainen, että se kestää useamman viikon. Hyvin joluasetelma järjestyi, vaikka luottofloristilla tulikin matka juuri joulun alle. Pirjon matkoja ja kaikkea muuta kaunista/ihanaa voi seurata facebookissa, suosittelen.

Ei kommentteja: