lauantai 5. joulukuuta 2015

Sydänjauheliha-perunamuusivuoka


Viimeksi kun valmistin sydänjauhelihasta ruokaa, esikoinen esitti toiveen että ensi kerralla voisin tehdä jauheliha-perunamuusivuokaa. Mikä loistava idea. Hyvä raaka-aine, yksinkertainen perusruoka, mikäs sen parempaa arkea. Minulla oli pakastimessa vielä yksi annos jäljellä hirven sydänjauhelihaa, ja käytin sen tähän:

1 kg perunaa, esim. Rosamunda
nokare voita
3-4 dl maitoa

350-400 g jauhelihaa hirven sydämestä
suolaa, pippuria
timjamia

Kuori perunat, keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi. Kaada suurin osa vedestä pois, lisää vähän voita ja maitoa joukkoon. Survo/vatkaa perunat löysäksi perunamuusiksi, maidon määrä riippuu siitä, paljon vettä olet jättänyt pohjalle. Muusin pitäisi olla ihan vetelää, lähes vellimäistä.

Paista sydänjauheliha kypsäksi. Mausta se reilusti suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita sydänjauheliha perunamuusin joukkoon, kaada uunivuokaan ja paista 200 asteessa n. 50 minuuttia. Syötiin porkkanaraasteen ja somesalaatin kanssa. 

3 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Jauhelihaperunasoselaatikko oli koulussa mun lemppari! Olen ihan unohtanut koko ruuan, vaikka on niin helppoa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, helppo tehdä, ja hyvää perusruokaa. Minä huomasin että kaikki taitaa käyttää munaa, jostain syystä minä en ole koskaan laittanut.

Anonyymi kirjoitti...

Siirapilla makeutettu perunamuusivuoka on erinomainen ruoka joka voidaan valmistaa yli jääneestä perunamuusista. Siis "tähderuoka" parhaimmillaan.

Voit valmistaa perunamuusia tarkoituksella niin paljon että siitä riittää raaka-aine siirapilla makeutetun perunamuusivuoan valmistamiseen.

Ohje:
Siirapilla makeutettu perunamuusivuoka on vaivattoman helppo valmistaa. Se ei kaipaa muuta kuin perunamuusin ohentamisen maidolla puuromaiseksi-vellimäiseksi soseeksi.
Lisätään tummaa siirappia noin ½-1 desilitra litraan perunamuusisosetta. Tumma siirappi antaa perunamuusivuoalle hyvän värin.
Tarkistetaan suola, mutta muusin suola usein riittää. Sekoitetaan tasaiseksi.

Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita. Paistetaan aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Täydet vuoat sietää pitemmän paistoajan, koska ne eivät kuivu niin helposti kuin vajaasti täytetyt vuoat.

Paista siirapilla makeutettua perunamuusivuokaa noin 1½-3 tuntia.