tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulumakkara Juuren ohjeella




Tämä resepti löytyy Ravintola Juuren Juuri Nyt -keittokirjasta. Kirjassa on useampi makkaraohje, joita on ihan pakko kokeilla, erityisesti arvostan että moniin erilaisiin makkaratyyppeihin löytyy kirjasta ohjeet. Siitä on hyvä jatkaa omia kokeiluja. Mutta koska nyt ekalla kerralla oli tarkoitus tehdä makkaroita juuri joulua varten, oli tietysti joulumakkara listalla ensimmäisenä kirjan ohjeista. Tämä ei ole niin lihaisa makkara kuin muut tekemäni (sydänmakkara ja tulinen possumakkara), mutta hyvää se oli, todella hyvää. Ja liemi kannattaa ehdottomasti tehdä, se todellakin kruunasi makkaran maun.

500 g porsaan jauhelihaa
2 dl ohrasuurimoita
250 g pekonia
500 g sipulia
2,5 dl hanhenrasvaa (tai silavaa)
2 dl rusinoita (käytin niiden sijaan rusinapyrettä n. 1 dl)
1 dl taateleita
½ ruukkua persiljaa
1 tl timjamia
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl jauhettua inkivääriä
½ tk kanelia (unohtui)
½ tl jauhettua neilikkaa
½ tl muskottia
2½ dl kermaa
1 rkl suolaa
½ plo Porteria (Koffin, oma huomio)

Keitä ohra suolatussa vedessä kypsäksi, jäähdytä. Kuori ja silppua sipulit, hienonna persilja ja taatelit. Sulata hanhenrasva pannulla, ja kuullota sipuli, mausteet ja yrtit sekä rusinat ja taatelit. Lisää ne ohran joukkoon. Kuutioi pekoni, ja lisää se ja kerma ohraseokseen. Kuumenna seos ja kiehauta sitä minuutin ajan, jäähdytä. Sekoita suuressa kulhossa jauheliha, suola ja portteri. Lisää ohraseos, sekoita hyvin ja anna massan tekeytyä puolisen tuntia huoneenlämmössä. Paista koepala pannulla ja mausta lisää tarvittaessa. Valmista makkara. Ohjeen mukaan makkara kypsennettiin uunissa, mutta minä kypsensin lisäksi osan keittämällä liemessä 20 minuuttia, jonka jälkeen pakastin makkaran, ja paistoin tänään uunissa n. 35 minuuttia 180 astetta.

Makkaran keitinliemeen:

½ plo Portteria
lihalientä
persiljaa
rosmariinia
maustepippureita
1 tähtianis

Liemi kruunasi makkaran


Sesongin lihaliemi makkaroiden lisäksi:

5 dl lihalientä (minulla oli nyt vahvaa villisikalientä)
1 rkl fariinisokeria
muutama oksa rosmariinia
1 tl maustepippureita
1 tähtianis
1 dl glögiä
2 cl madeiraa
1 rkl voita

Paahda sokeri kattilassa kunnes se alkaa tummua. Lisää rosmariini, pippurit, tähtianis ja glögi, varo roiskeita kuuman sokerin kanssa. Lisää lihaliemi ja keitä kokoon n. 15 minuuttia, kunnes lientä on jäljellä puolet. Siivilöi liemi astiaan (tarkista suola), lisää madeira ja voi, sekoita sauvasekoittimella. Tarjoa joulumakkaran kanssa. Tämä liemi kannattaa ehdottomasti tehdä, niin älyttömän hyvää se oli, ja täydensi makkaranmakua ihan uudelle tasolle, vaikka hyvää makkara oli jo sellaisenaan. Ihana liemi, voi hyvä tavaton miten ihana.

Tarjosin lisäksi tavallista perunasalaattia ja lämmintä perunasalaattia (ja keitettyjä perunoita lapsille). Lisäksi tein ruusukaalia karpaloilla, niin uskomattomalta kuin tuntuukin, mutta ruusukaalit kävin hakemassa aamulla palstalta. Loppuloman vihreät löytyvätkin sieltä, lehtikaalia ja ruusukaalia vielä yllin kyllin. Kuten jouluvieras totesi, että jaahas, tästä se alkoi sitten se jouluherkuttelu. 

Hain ruusukaalit TÄNÄÄN palstalta

3 kommenttia:

viv kirjoitti...


Joulumakkara on mulla kokemata vielä mutta näyttää herrrkulliselta! Kaupassa olen joulumakkaroita tiskillä sillä silmällä vähän vilkuillut, mutta on toistaiseksi jäänyt hankkimatta. Ehtishän tässä vielä..!

Itsetehtynä ois tietty vielä asteen spesiaalimpaa, mutta siihen tarvii tietysti jonkun makkaralaitteen. Millaisella te teette? Hiukan houkuttelisi semmoinenkin mylly mutta taas toisaalta yritän pitää keittiöhärpäkkeiden määrän minimissä. Mut saahan sitä haaveilla. x)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Ai että ihailen tuota sinun uunivuokaasi, selalisen tahtoisin itsellenikin! Ja tosiaan, makkaratkin kelpaisivat :D

sauvajyvänen kirjoitti...

viv, minulla on Ankarsrum yleiskone, johon hommasin myös lihamyllyn. Siinä samassa tuli makkarasuppilo, eli minä käytän omaa yleiskonetta makkarantekoon. Tämä on kyllä kätevä systeemi, eikä lihamylly vie juurikaan tilaa kaapissa. Itse makkaran pursottamiseen ei mennyt paljoa aikaa, eniten meni aikaa massojen valmistamiseen ja makkaroiden kypsentämiseen. Samalla vaivalla tekee kyllä isonkin satsin, eli kysele vähän ympäriltä jos jollain olisi kone jolla tehdä talkoilla makkaraa.

Campasimpukka, tuo on kyllä tuottanut paljon iloa, se on kovassa käytössä, niin juuresten, kanan kuin muidenkin lihojen kanssa. Minulla on isokin vuoka, jota myös käytän paljon, esim. liemiainesten paahtamiseen, hanhelle, kinkulle jne, mutta kyllä tämä pieni on silti vielä enemmän käytössä. Oli kallis kuin mikä, ostin sen kyllä jostain tarjouksesta, mutta silti, mutta on kyllä minusta moneen kertaan hintansa tienannut.