sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Hirvi-rillettes ja karviais-relissi


Tämän ruuan esikuva löytyy mainiosta River Cottage Fruit everyday -kirjasta, tosin niin muokattuna, että  ei se kyllä ihan autenttisesta käy. Ohjeessa ruoka tehtiiin kokonaisesta jäniksestä, kun minulla oli sen sijaan hirven jauhelihaa, eli maku ja tekstuuri olivat kyllä erilaisia mitä olisi pitänyt tulla. Netti tiesi kertoa, että rillettes on lihaa, joka paistetaan pitkästi uunissa, ja annetaan maustua jääkaapissa ja säilytetään pitkiäkin aikoja rasvakerroksen alla. Minulla ei kyllä rasvaa niin paljoa tullut, mutta hyvää ja säilyväistä oli. Lihasta on moneksi, tätä on syöty sämpylöiden välissä karviais-relissin kanssa (kuva yllä), tehty salaattia, peruna-jauhelihavuokaa ja kastiketta sekä syöty leikkeleen sijaan leivällä ihan sellaisenaan. Hyvästä maustamisesta johtuen lihan ei tarvitse olla ihan priimaa, ja silti se maistuu hyvältä, toki jänis tai hirvi on hyvää joka tapauksessa.

Relissi-ohjeessa käytettiin kokonaisia karviaisia, kun minulla oli pakastimessa vain sosetta; maku varmaan oli lähellä sitä mitä pitikin, mutta ihan erilaista rakenteeltaan. Ohjeessa liha syötiin paahdetun, vaalean hapanleivän päällä, kun minä täytin (liian paksun) pitaleivän. Jos joskus vielä saa jäniksiä, pitää kokeilla siitäkin.

500 g possunkylkeä tai mahaa (rasvaista kohtaa)
reilu 1 kg hirven jauhelihaa (ohjeessa kokonainen jänis)
reilusti timjamia
3 laakerinlehteä
1 valkosipulin kynsi
reilu hyppysellinen "mixed spice", minä laitoin vähän kanelia, muskottipähkinää, maustepippuria, korianterin siemeniä, cayennepippuria ja jeeraa
Ohjeessa oli myös muskotinkukkaa, mutta sitä minulla ei ollut
suolaa ja pippuria

Pilko possu kuutioksi. Laita se jauhelihan (tai jäniksen) kanssa uunivuokaan. Lisää timjami, laakerinlehti ja valkosipuli ja paista 220 asteessa 30 minuuttia. Laske lämpötila 140 asteeseen ja paista vielä 2½ h. Sen jälkeen anna lihojen jäähtyä ja lusikoi ne toiseen vuokaan, jätä laakerinlehdet ja timjamin varret pois. Lisää loput mausteet ja puristele lihoja nyrkissä niin, että saat possun- ja hirvenlihan ihan muussiksi ja mausteet hyvin sekaisin, lisää nestettä tarpeen mukaan. Sen jälkeen laita liha jääkaappiin maustumaan ainakin pariksi päiväksi.


300 g karviaisia (minulla oli soseena)
1 pieni sipuli
30 g sokeria
2 tl omenaviinietikkaa

Laita kaikki aineet pannulle ja keitä muutama minuutti. Syö lihan kanssa leivällä.

ps. Anteeksi kaikille fennofiileille kamalasta otsikosta. Minullakin ihan sydäntä kylmää.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Rilletteä hirven jauhelihasta? Tätähän on ihan pakko koittaa!!!!

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä oli kyllä varmaan kaikkea muuta kuin oikeaoppista rilletteä, mutta erittäin hyvää siitä huolimatta :D