lauantai 30. marraskuuta 2013

Vähän parempaa arkiruokaa: pihvit ylämaankarjasta


Minä olen käyttänyt nyt kohta parin kuukauden ajan Kauppahalli24 palvelua. Joo, se laiska äiti, jota lehtien keskustelupalstoilla ihmetellään että mihin se maailma menee kun ei enää jakseta edes kaupassa käydä. Että kyllähän "me ne vanhukset ja vammaiset (<-ei siis todellakaan minun sanoja) ymmärretään että käyttävät nettikauppaa, mutta että ihan tavalliset perheenäiditkään (juuei isät) ei viitsi enää käydä kaupassa". No, minä olen löytänyt yhden mieluisan keinon helpottaa arjen kiireitä. Kuljetusmaksu on 8,25 €, mikä minusta on kohtuullinen ottaen huomioon sen kuinka paljon omaa aikaa säästyy ja sen että bensaakin kuluisi vähän yli 4 € itseltä seuraavaan lähimpään kauppaan jossa olisi vastaava valikoima kaikkea. Heräteostokset jäävät väliin kokonaan, eli siinäkin säästyy rahaa. Kauppahalli24:stä kirjoitti ihan vähän aikaa sitten tarkemmin Mimosalsa.

Tutkailin pari kuukautta sitten monia vaihtoehtoja, mutta päädyin loppujen lopuksi ihan helposti kokeilemaan Kauppahalli24:ää, osin Maaseudun tulevaisuudessa olleen jutun ansiosta, ja varmistuksen sain vielä työkaverilta joka oli käyttänyt samaa paikkaa säännöllisesti silloin jo puolisen vuotta. Pidän monesta asiasta tässä palvelussa, kuten siitä että valikoimissa suositaan luomua ja pientuottajia, sesonginmukaisuutta ja sen lisäksi sieltä löytyy kaikki ihan perustuotteet. Heti löytyi monta mieluista tuottajaa/välittäjää, yksi lempileipomoistani (Halmeen leipomo Espoon Kauklahdesta, se leipomo joka oli heti valmis kokeilemaan vaaleansinisiä bebe-leivoksia joita halusin kuopuksen nimiäsiin, siinä vaiheessa kun olin jo soittanut puolenkymmentä pääkaupunkiseudun leipomoa läpi ja kaikissa sanottiin vaan että ei-oo-ei-onnistu; ja koska se kokeilu onnistui, sain tarjota juhlissa juuri sitä mitä halusinkin) sekä vaikka mahdollisuus tilata marja-aikaaan marjalaatikoita, omena-aikaan omenalaatikoita jne.

Nyt Kauppahalli24:stä oli mahdollista tilata Ylämään karjaa, luomulihaa Raudaskosken tilalta. Valikoimissa on mm. jauhelihaa, pihvejä, paisteja ja fileitä. Olisin kaivannut vielä muitakin ruhonosia, mutta valikoimaa tiedusteltaessa sain tilalta heti vastauksen, että koska jauhelihaa menee niin paljon, niin kaikki muut osat jauhetaan jauhelihaksi, ja kuulemma osa paisteistakin. No on ainakin hyvälaatuista jauhelihaa, vaikka mielelllään käyttäisinkin myös lapaa, potkaa, niskaa, mitä vaan :)

Kuva wikipedia

Mutta kyllä vaan pihvikin on hyvää. Pihvejä tulee tehtyä niin harvoin, että on aina vähän kuin uusi juttu, että kuinka hyvää se hyvä pihvi onkaan. Tärkeintä pihvinpaistamisessa (minun mielestä) on huoneenlämpöinen liha, hyvä kuuma valurautapannu ja voi kirkastettuna. Tällä kertaa maustoin pihvit vain miedosti: paistoin ne timjamivoissa ja ripottelin päälle vähän pippuria ja suolaa. Syötiin aurajuustoperunoiden, keitettyjen punajuurien ja salaatin kanssa. Ylämaankarjan lihaa on verrattu riistan, kuten hirven, lihaan, mutta meistä se maistui eniten kuitenkin naudalta, todella hyvältä naudalta. Hienonmakuista lihaa!

kirkastettua voita
timjamia
pihvilihaa
suolaa ja pippuria myllystä

Kirkasta voi, eli sulata se pienessä kattilassa/astiassa ja anna heran valua pohjalle. Kerää kirkas voi astiaan ja käytä se paistamiseen (heran voi käyttää vaikka sämpylätaikinassa). Laita pannulle pari oksaa timjamia ja anna sen olla siinä se aika, että saat pannun kunnolla kuumaksi. Ota timjaminohksat pois ja lisää huoneenlämöinen pihvi tai pari kerrallaan kuumalle pannulle, pannua ei kannata laittaa täyteen, ettei se jäähdy liikaa. Anna pihvien paistua n. minuutti ja käännä sen jälkeen pihvit, huolehdi että saat voita alle. Suolaa ja pippuroi päällimmäinen puoli samalla kun paistat toistakin puolta sen minuutin. Käännä pihvi, suolaa ja pippuroi toinenkin puoli, ja paista vielä aina suunnilleen minuutti kerrallaan kumpaakin puolta. Nämä pihvit olivat sellaisia ehkä aavistukseen vajaa 2 cm paksuja, paistoin niitä sellaisen viitisen minuuttia yhteensä, paitsi omaani paistoin vain minuutti puoleltaan. Lauantaihan on kai edelleen arkipäivä, eli tämä oli sitä arjen luksusta.

Ei kommentteja: