tiistai 5. marraskuuta 2013

Murun lohi ja salaatti siitä seuraavaksi päiväksi



Kirjaan ylös tämän loistavan lohireseptin. Olin merkinnyt sen tehtäväksi heti ostettuani Murun keittokirjan, mutta jotenkin sen tekeminen vaan unohtui. Onneksi huomasin Murun lohen masutoaitemu-blogissa ja päätin (melkein) heti tehdä sitä. Olen lyhyen ajan sisään tehnyt jo pari kertaan tällä reseptillä kalaa, se vaan on niin hyvää. Ulkonäöllisesti pidän enemmän siitä, että sekoitan marinadin aineet käsin, raastan inkiväärin ja silputun chilin ja silppuan lopuksi korianterin erikseen, mutta nopeammin marinadin saa tehtyä ajamalla sen sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella kuten ohjeessakin. Maku on hyvää molemmilla tavoilla tehtynä.

1 lohifile
merisuolaa

pala inkivääriä
1 Aji Cristal-chili
2 rkl soijakastiketta
1 dl rypsiöljyä
1 dl hienonnettua korianteria
(limen mehua)

Suolaa lohi merisuolalla, ja anna suolaantua tunnin verran. Valmista sillä aikaa marinadi, joko laittamalla kaikki aineet tehosekoittimeen ja ajamalla hienoksi, tai sitten niin, että pilko chili ihan pieniksi, raasta inkivääri ja sekoita kaikki, lopuksi myös silputtu korianteri. Pyyhi ylimääräinen suola pois kalan päältä ja kaada marinadi päälle. Paista 175 asteessa 45 minuuttua. Ja jos on kiireempi (se nälkäkiukku uhkaamassa työ/koulupäivän jälkeen), voi ripotella suolaa vähän päälle ja kaataa marinadin suoraan kalalle ja paistaa kuten yllä (sori Henri). Minä lisään marinadiin vähän myös limen mehua, vaikka sitä ei ohjeessa ollutkaan, minusta se vaan sopii niin hyvin chilin, inkiväärin ja korianterin kanssa yhteen. Tästä lohesta tuli kertaheitolla (aikuisten) suosikkilohi.


Isosta fileestä jää usein kalaa jäljelle vaikka kuinka kala on kaikkien herkkua. Kalan voi toki syödä sellaisenaan seuraavana päivänä, mutta tämä lohi on erityisen hyvää salaatissa. Minä merkitsin tämän nyt hävikistä herkuksi-tagin alle, vaikka en sinänsä miellä tätä ruokaa hävikkiruuaksi, onpahan vaan edllispäivän ruoka jalostettu seuraavan päivän hyväksi lounaaksi. Ja kuten kaikki varmaan arvaavatkin, salaattiin voi laittaa juuri niitä aineita mitä kaapissa sattuu olemaan. Lohi on rasvainen kala ja marinadia on muutenkin reilusti, eli minusta tämä salaatti ei muuta  kastiketta kaipaa. Tein itselle loistavan työlounaan yksinkertaisesti näin:

keitettyä riisiä, spelttiä, ohraa, perunaa, mitä onkaan jäänyt edelliseltä ruualta yli
kalaa ja marinadilientä
tomaattia
salaattia
parsakaalia
limeä
korianteria

Sekoita kaikki aineet kulhossa, lisää muutama limen lohko ja anna maustua yön yli. Hyvä mieli hyvästä ruuasta ja siitä että ylijäänyt ruoka tuli syötyä.


8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo kastike/marinadi sopisi varmaan vaaleille kaloillekin. Mä vähän vierastan öljy- ja kermakastikkeita lohelle, jossa on itsessäänkin sopivasti rasvaa. Laitan tämän kuitenkin muistiin ;) (ja koitan olla klikkaamatta kommentinlähetysnappia kahdesti jos ekalla kerralla ei tunnu tapahtuvan mitään ja sitten tulee kaksi kommenttia...)

Nanna kirjoitti...

Jaahas, miksi en oo tätäkään tehny. Tässähän on kaikki mun lemppariaineet. Siis muistettava korjata tilanne....

Riitta kirjoitti...

Nerokasta, miksen ole itse keksinyt tehdä jämistä salaattia!??! Kiitos, kopsaan idean.

sauvajyvänen kirjoitti...

luimupupu: hyvin sopii, olen jo kerran kokeillut. Ja sehän on vaan kiva kun viesti tulee moneen kertaan, voin aina hihkua että jee, löytyy monta kommenttia ;D

Nanna, joo, heti laiskanläksylle. Kauan se kesti minullakin.

Riitta, ollos hyvä, ja kiitos itsellesi kun muistutit tämän reseptin olemassaolosta.

Siiri kirjoitti...

Kuullostaa ihanalta! Rakastan tuoretta korianteria. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Se sopii kyllä kalan kanssa tosin hyvin, ja melkein kaiken muunkin ;)

Rva Raadelmasta kirjoitti...

Tämä lohiohje on mennyt omituisesti ohitse niin sinun blogissasi kuin Murun kirjassakin - kiitos, että kerroit! Muistuttaa kovasti Yumikon lohta. Täytyy kokeilla asap!

sauvajyvänen kirjoitti...

Rouva, suosittelen kokeilemaan, niin hyvää se on! Tässähän tämä resepti vähän hukkui tämän hävikkiviikon alle :)