maanantai 11. marraskuuta 2013

Fasaania ja sorsaa juurespedillä

Sorsa vasemmalla, fasaani oikealla, pekonit alhaalla keskellä :)

Tänä vuonna oli isänpäiväksi toiveissa fasaania. Miehen ampuma fasaani painoi siistittynä 700 g, ja epäilin, ettei se ihan riitä viidelle hengelle. Niinpä sitten otin sille kaveriksi uunivuokaan sorsan, liekö sen jonka minä kävin noutamassa uimalla. Sorsa painoi 500 g, joten ajattelin niiden yhdessä riittävän hyvin. Jäljelle jäi aterian päätteeksi peräti yksi fasaaninkoipi, josta vaari sai lisukkeineen seuraavaksi päiväksi vähän köyhän aterian, lisäksi rangat jäivät liemenkeittoa varten. Fasaani oli villifasaani, ja siinä ei ollut nimeksikään sitä keltaista rasvaa, jota syötetyissä fasaaneissa saattaa olla helposti paljonkin. Tällöin keltainen rasva kannattaa poistaa mahdollisimman tarkkaan, se ei nimittäin ole yhtään hyvää, toisin kuin vaikka hanhenrasva.

Pekonin pitää olla hyvää, mikään tavallinen "amerikanpekoni" ei minusta kelpaa, sillä niissä on liian voimakas maku. Nyt minulla oli Pajuniemen luomupekonia. Kumpikin lintu oli nyljettyjä, ja valmistin linnut näin:

1 fasaani
1 sorsa
suolaa, pippuria
n. 200 g hyvää pekonia
1 sipuli
1 palsternakka
2 porkkanaa
1 pieni lanttu tai pala isommasta
1 pieni päärynä (tai omena) tai enemmän
katajanmarjoja
2 laakerinlehteä
2 dl vettä

1 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoa
suolaa tarvittaessa

Ripottele suolaa ja pippuria lintujen päälle. Grillaa tai paista pannulla niihin hyvä pinta. Kääri linnut pekoniin ja laita niiden sisään palat päärynää tai omenaa. Levitä uunivuokaan kuoritut ja pilkotut juurekset, päärynälohkoja, katajanmarjat ja laakerinlehdet, kaada vähän vettä lisäksi. Laita pekoniin käärityt linnut juuresten päälle. Paista 225 asteessa 15 minuutia, laske lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä n. 1½ tuntia.

Ota linnut vuuasta, kääri ne folioon odottamaan. Kaada liemi kattilaan, vatkaa kerma ja vehnäjauhot joukkoon, anna kiehua hiljalleen vartin verran, lisää suolaa tarvittaessa. Liemen voi myös tarjota sellaisenaan. Syötiin keitetyn spelttihelmien ja uunipunajuurien kanssa. Olin lisännyt pilkottujen punajuurien päälle Hella & Herkku-puodista ostamaani savuöljyä, sekä balsamicoa, timjamia, suolaa ja fariinisokeria. Paistoin 45 minuuttia reilussa 225 asteessa. Oli todella hyvää.

Näin tehden linnuista sorsa oli ihan sopivaa, hyvä ja mehevä. Fasaani tuli vähän kuivaksi, sille olisi riittänyt vähempikin aika uunissa. Seuraavalla kerralla kun teen fasaania, aion paistaa rintalihat erikseen, ja rangan loppujen lihojen kanssa padassa mureaksi. Mutta hyvää oli fasaanikin, minä olin jo unohtanut että se on ihan kokonaan niin vaaleaa lihaa. Ja senkin olin unohtanut että sorsa on niin tosi hyvää.

2 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

En ole tainnut fasaania koskaan maistaa.. Tuo annos kyllä kelpais!

sauvajyvänen kirjoitti...

Fasaani on siitä kiva riistalintu, että sitä on suht helposti saatavilla. Minä ainakin olen nähnyt sitä monien ruokakauppojen pakastealtaissa, helpompi sitä on löytää kuin muita riistalintuja.