lauantai 19. tammikuuta 2013

Häränhäntäpataa River Cottage -tyyliin


Tämä resepti löytyy River Cottage Everyday -kirjasta, yksi niistä resepteistä jotka merkitsin jo viime vuoden maaliskuussa tehtäväksi myöhemmin. Tänään on ollut talvi parhaimmillaan ja sellaiseen päivään sopii lämmittävä mausteinen pata todella hyvin. Ulkoilin lasten kanssa hyvän tovin, pulkkamäessä oli hyvin tilaa (=oltiin ainoita) ja mukavaa oli! Pata sai sillä aikaa porista ihan rauhassa, ei ollut kiirettä tulla sisään. Padasta tuli juuri niin hyvää kuin reseptin perusteella etukäteen ajattelin, paitsi että lapset eivät tykänneet. Tein aika lähelle siten kuinka kirjassa neuvottiin, eli näin:

2 kpl häränhäntää, n. 2 kg
voit/öljyä
suolaa, pippuria
3 sipulia
5 dl punaviiniä (ohjeessa 1 plo)
2 kanelitankoa
2 tähtianista
2 laakerinlehteä
n. 10 mustapippuria
1 appelsiinin kuori
½ l lihalientä (ohjeessa 1 l)
persiljaa

Leikkaa häränhäntäpalat irti toisistaan. Ruskista ne joka puolelta voissa/öljyssä vähä kerrallaan, ripottele suolaa ja pippuria päälle. Nosta ne odottamaan sivuun. Kuori ja viipaloi sipulit, ja paista niitä matalalla lämmöllä vartin verran kunnes ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Lisää lihat takaisin pataan sipuleiden päälle ja kaada viini pataan. Anna kiehua vähän aikaa, lisää kanelit, tähtianikset, pippurit, appelsiininkuoret ja sen verran lientä että liha juuri peittyy. Anna padan hautua hiljaisella lämmöllä kolmisen tuntia, tai laita se uuniin, 120 astetta. 

Nosta lihat lautaselle. Nostele sipulit pois reikäkauhalla ja siivilöi liemi sen jälkeen kankaan läpi puhtaaseen pataan. Kuori rasvaa pois ja keitä lientä vähän/reilusti kasaan. Irroittele lihat luista ja lisää liemen joukkoon. Tarkista maku, ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa, lisää persilja (jos muistat) lautasella ruuan päälle. Padan voi syödä heti, tai jäähdyttää ja lämmittää uudelleen myöhemmin. Voi syödä vaikka perunamuusin, riisin tai nuudeleiden kanssa. Minä tein nyt selleri-perunamuusia ja kyllä oli hyvää!

Lihat ja liemi

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerroin tästä jutustasi miehelle, joka sanoi: "Lähdetäänkö sinne syömään?"
Jäikö jämiä?

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, vähän jäi, mutta meni jo pakastimeen seuraavan keiton/padan pohjaksi.

Siiri kirjoitti...

Nam, kuullostaa todella herkulliselta! :)