tiistai 8. tammikuuta 2013

Pita-leivät

Leivinliina ei ole stailausta, vaan käärin siihen leivät :)
Tein tällä kertaa pita-leivät River Cottage Veg Everyday -kirjasta löytyvällä "Magic bread dough"-ohjeella. Hugh kutsuu taikinaa taikataikinaksi, koska samasta perusreseptistä saa leivottua vaikka mitä, mutta suomennettunahan taikataikina tarkoittaa ihan muuta, eli nimi jäi kääntämättä. Oli hauska tehdä taikina vähän eri tavalla, kun sitä on leiponut hiivataikinaa enemmän tai vähemmän samalla tyylillä suunnilleen neljännesvuosisadan. Valitettavasti vaan ei ollut hiivaleipäjauhoja, sen sijaan käytin sämpyläjauheseosta jossa oli kaikenlaisia sattumia. Ei ehkä ihan kuulu pitaleipiin, mutta hyviä tuli silti. Tein taikinan nyt ihan ohjeen mukaan, jossei oteta huomioon jauhojen erilaisuutta.

250 g vehnäjauhoja
250 g hiivaleipäjauhoja (minulla oli siis sämpyläjauhoseosta)
1½ tl hienoa merisuolaa
1 tl kuivahiivaa
315 ml lämmintä vettä
1 rkl öljyä

Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää vesi ja sekoita. Vaivaa taikinaa jauhoteuin käsin pöydällä 5-10 minuuttia (joo tuntuu pitkältä ajalta). Laita vähän öljyä puhtaaseen kulhoon (käytin kyllä samaa kulhoa koko ajan) ja pyöritä taikina niin, että se peittyy ohuesti kauttaaltaan öljyssä. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 1-2 h. Vaivaa taikina kohoamisen jälkeen uudelleen ja jaa se 12 osaan. Kauli jokaisesta ovaalin muotoinen ohut leipänen, korkeintaan 5 mm paksu. Anna kohota 15 minuuttia, paista 225 asteessa n. 8 minuuttia. Kääri heti uunista ottamisen jälkeen puhtaaseen liinaan ja anna jäähtyä pyyhkeeseen käärittynä.

4 kommenttia:

annemi kirjoitti...

Sisukkaasti leivoin viime perjantaina pitaleipiä mutta ainoastaan yksi leipänen muodosti ilmataskun uunissa, hö. Pitääpä kokeilla uudelleen :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minusta tärkeintä on se, että kaulii leivät riittävän ohueksi. Aina meinaa joku tai vähintään joku kulma jäädä liian paksuksi ja silloin ei tule ilmataskua. Ja kyllähän ne hyvin toimii vaikka ei ilmataskua olisikaan :)

Jaska Jokunen kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Tortilloja olen itsekin leiponut (ne ovat helppoja), mutta pitaleipiän en ole kokeillut. Näillä ohjeilla kuitenkin meinaan rohjeta :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kannattaa rohjeta, ovat sen verran hyviä :) ja helppoja.