keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Selleri ja lanttu uunissa - mukuloita Finnjävelin tapaan


Jouluruuat on tältä vuodelta suunnilleen syöty, tapanina syötiin vielä täysi jouluateria, ja eilen aamuna viimeiset kalat. Maksalaatikkoa laitoin pari annosta pakastimeen, samoin yhden annoksen lanttulaatikkoa, kinkkuakin meni jonkin verran talteen. Muutama etäpäivän lounas on valmiina odottamassa, ja liha yhteen karkkipossuun. Minä en kuitenkaan kaipaa välttämättä mitään etnistä tai vuodenaikaan sopimatonta ruokaa heti jouluruokien perään, eli jatkan hyvää talvista juures- ja riistalinjaa mielelläni (vaikka lumesta ja pakkasesta ei ole tietoakaan).

Finnjävelissä saimme nauttia Campasimpukan kanssa mukalaa maakuopasta, joka oli sillä kertaa selleriä. Kuulimme että selleriä oli paistettu neljä tuntia hyvässä lämmössä. Lisänä vain mustaherukkaa ja sulatettua voita lautasen pohjalla. Yksi lempiannoksistani (niiden lähes kymmenen muun ohella) jota ajattelin heti kokeilla kotona mahdollisimman pian. Olin ostanut Hakaniemen torilta ison lantun ja juurisellerin tätä varten, samalla uuninlämmityksellä menisi kaksikin mukalaa.

Söimme päivällisellä hyvin yksinkertaisesti, mutta paremmin kuin aikoihin siitä huolimatta että on jouluviikko. Savustettua peuranvasaa, perunamuusia, rosollia edelliseltä päivältä ja kyssäkaalitikkuja sekä selleriä ja lanttua mustaherukkahillon ja voisulan kanssa. Yksinkertaista mutta kerrassaan erinomaista, ihan uskomattoman hyvää. (Kuumeinen kuopus tosin söi pelkkää kyssäkaalia ja peuraa, mutta hyvä että edes niin.)

iso juuriselleri (1,2 kg)
iso lanttu (1,3 kg)

mustaherukkahilloa
sulatettua voita
sormisuolaa

Laita juurekset uunivuokaan. Paista niitä 200 asteessa 4 tuntia. Anna jäähtyä hetken verran, leikkaa juurekset puukolla auki ja lusikoi upeaa sisusta lautaselle. Lisäksi vähän voisulaa, herukkahilloa ja suolaa.

Mukulat juuri uunista tulleina

4 kommenttia:

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Tämä resepti hurmasi heti :) Ihana juurestalviruoka leivinuuniin. Ehdottomasti tätä kokeilen, mutta vasta sitten joskus, kun selviän tästä joulun tuomasta väärin kääntyneestä vuorokausirytmistä ja muustakin totaalilaiskuudesta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihana kun kommentoit tätä! Ja tämä on oikeasti niin helppo ruoka, että tuskin totaalilaiskuuskaan sitä estää. Ja varmasti leivinuunissa tulee vielä parempaa, olisi kyllä hienoa jos olisi leivinuuni käytössä.

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Juureshaudikkaat on nyt tehty ja syöty. Kiva idea tämä hillo niiden kanssa. Syötiin puolukkahilloa, kun mustaherukkahilloa ei meillä ole. Tein postauksen haudikkaista Linnunlauluun (https://www.facebook.com/Linnunlaulu-1096368750386033/?hc_ref=PAGES_TIMELINE) ja siellä linkin tänne sinun mainioon blogiisi :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos! Ihanat kuvat, olisipa leivinuuni ;)