lauantai 30. maaliskuuta 2013

Bouillabaisse (Muru-keittokirjan mukaan)


Meillä syödään pitkänäperjantaina melkein aina kalaa. Kun ostin Murun keittokirjan, ajattelin heti että voisin kokeilla bouillabaissea silloin, ja tämä olikin minun toivekeitto tälle viikolle. Ajattelin keiton olevan sopivan simppeli mutta kuitenkin juhlava ruoka, ja ihan erilainen kuin millaista kalakeittoa yleensä tekee. Tein bouillabaissen aika lähelle kirjan ohjeen mukaan, mutta en ihan. En ostanut kokonaisia sinisimpukoita, vaan ostin ne pakastettuna, ja valkoviinin jätin pois, kun ajattelin että keitto voisi maistua lapsillekin ilman viiniä (ihan turhaan, ei maistunut).

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 varsisellerinoksaa
1 fenkoli
1 purjo
2 porkkanaa
1 dl oliiviöljyä (käytin alle ½ dl)
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tähtianista
½ tl sahramia
4 dl valkoviiniä (jätin pois, käytin 1 rkl valkoviinietikkaa)
1 dl tomaattipyrettä
1 l kalalientä  (käytin 1.4 l)
400 g sinisimpukoita (käytin 150 g pakastettuja sinisimpukoita)
1 puntti basilikaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
300 g vaaleaa kalaa
100 g jättikatkaravun pyrstöjä (käytin 200 g)
suolaa, pippuria

Pilko ja kuutioi sipulit, varsiselleri, fenkoli, purjo ja porkkanat. Kuullota niitä öljyssä. Lisää mausteet mukaan, kaada nesteet ja lisää tomaattipyre. Anna kiehua puolisen tuntia. Jos käytät kokonaisia simpukoita, siisti ne sillä välin. Raasta applesiinin kuori ja silppua basilika. Lisää simpukat, kala ja katkaravut, lisää appelsiininkuori, basilika ja suolaa&pippuria maun mukaan. Anna keiton kiehahtaa. Me syötiin keitto vääräoppisesti ruisleivän kanssa, ja hyvää oli. Paitsi lapset söivät pelkkää ruisleipää, taas.

Kalaliemen olin keittänyt Muru-kirjan ohejeen mukaan, eli siinä oli fenkolia, sipulia, purjoa, laakerinlehteä ja valkopippureita kalanperkeiden lisäksi.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Oi,bouillabaisse on mun lempiruoka :D jaksan aina kiinnostua jokasesta bouillabaisse postauksesta ja tää oli hyvä ohje.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva kuulla! Sitä taitaakin olla niin monta tapaa tehdä kuin on kokkiakin. Tosin epäilin, että juuri Murun ohje on se jota kannattaa tehdä ;)