perjantai 28. elokuuta 2015

Mökkeilystä


Suomessa on suunnilleen puoli miljoona mökkiä joten aika monella on mökki käytössä. Sanomattakin selvää, että mökkejä on erilaisia aivan kuten mökkeilijöitäkin. Minä olen viime aikoina huomioinut, että minun tapani mökkeillä on aika erilainen kuin suurimmalla osalla, tai ainakin erilainen kuin niillä jotka siitä jotain kirjoittavat/kuvaavat nettiin.

En tunnusta, että mökkeily on työleiriä, mutta ehkä se on "harrastus"leiriä, vähän sellaista suorittamista kuitenkin. Mökillä on kasvimaa ja marjapensaita joita pitää hoitaa, viime aikoina sinne on lisäksi istutettu paljon hedelmäpuita. Kaikista näistä on tarkoitus saada hyvä sato, ja siksi ne vaativat aikaa ja huolenpitoa. Kukkapenkki on rempallaan, muutkaan istutukset eivät meinaa edetä. Kaunistahan siellä on omasta mielestä, mutta ei siellä ole sillä tavalla visuaalista kuin mökeillä joissa mennään estetiikka edellä. Minä menen hyötykasvit edellä, ja ilo tulee niiden kasvusta ja kauneudesta ja ennen kaikkea sadosta.

Sadonkorjuuaikana tämä suorittaminen korostuu, etenkin tälläisenä hyvänä marjavuotena. Päivän tunnit jakautuvat metsän (mustikat, vadelmat, puolukat, sienet...) ja mökkipihan (viinimarjat ja kasvimaansato) välillä. Ja mökiltä palattaessa sitten urakoidaan kaupungissa, on mehunkeittoa, hilloamista, pakastamista, ryöppäämistä ja mitä vaan mikä liittyy sadonkorjuuseen. Ja seuraavana viikonloppuna kaikki jatkuu.

Tämä kaikki touhuaminen asettaa rajoitteita muulle toiminnalle, ainakin minulla. Tiskikonetta ei ole, eikä juoksevaa vettä, paitsi jos itse juoksee vettä kantaessaan. Perusjuttuihin menee aikaa, ja se onkin sitä parasta mielenlepoa. Mutta jotta ehtii riittävästi metsään ja puutarhaan, kaiken muun pitää olla yksinkertaista, joten esim. syömme useimmiten mökillä hyvin yksinkertaista ruokaa. Kuitenkin ruoka on hyvää, raaka-aineet tähän aikaan vuodesta pääasiassa muutamien kymmenien metrien säteellä mökistä, ja kaikki on muutenkin raaka-ainelähtöistä. Maku ei tule ylenmääräisestä maustamista ja valmistelusta, vaan raaka-aineesta itsestään. Luin juuri ilmestyneestä mökkikirjasta listaa siitä, mitä mökin ruokakaapista pitäisi löytyä, mutta ei meillä vaan löydy kaikenmaailman kastikkeita ja mausteita. Muutama perusjuttu, ja raaka-aineet hoitavat lopun.

Voin vain ihailla mitä kaikkea ihanaa muut ehtivät ja jaksavat tehdä mökeillään, hienoja monimutkaisia ruokia, askarteluja, käsitöitä, tai sitten vain löhöillä riippumatossa lukien. Muistan kyllä kuinka lapsena/nuorena luin kirjapinoja mökillä, ja olen siellä kutonutkin vaikka mitä. Nykyisin siihen tuntuu olevan aikaa vasta joskus marraskuussa. Mutta en oikein osaa mökkeillä muutenkaan, Ilo tulee siitä kun on saanut satoa talteen, saanut nauttia yksinkertaisesta ruuasta ja tietää että puutarhassa tehty työ kantaa hedelmää. Tai siitä että on saanut sen kaksi ämpärillistä kirsikkaa tai pakastimen täyteen mustikkaa jne. Jatketaan omanlaista mökkeilyä edelleen, suoritetaan tai ollaan suorittamatta.

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Juurikin näin, kukin tyylillään. Mikä kenetkin onnelliseksi tekee. Puuhastelu tai x-asennossa oleskelu :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä, ja välillä on hyvä miettiä omiakin tapoja...