tiistai 18. elokuuta 2015

Kirsikkahillo


Kuten mehupostauksessa totesin, tälläistä kirsikkasatoa en ole nähnyt. Vadelmiakin riittää, kirsikkaämpäreiden vieressä on se pari litraa (miinus aamiaisvadelmat koko porukalle) jonka poimin viikonloppuaamuna saunan takaa muiden vielä nukkuessa. Mustikoitakin minulla on pakastimessa enemmän kuin minään vuotena 2000-luvulla on ollut. Jos satovuosi on muuten huonompi, niin marjoja kyllä riittää metsissä. Puolukoita odotellessa.

Nämä kirsikkapuut ovat jotain yli 100 v vanhaa kantaa, jonka nimeä kukaan ei tiedä, liekö niillä edes nimeä ollutkaan, isän vaari on aikoinaan jostain tuonut taimen. Kirsikat ovat pieniä, sellaisia makean kirpeitä, ihan täydellisiä hilloa varten. Mehunkeiton lomassa poistin kiviä kirsikoista niin, että sain kilon verran puhdasta marjaa. Tästä keitin sitten hilloa meille ja isälle.  

1 kg kirsikoita kivet poistettuina
500 g hillosokeria

Poista kirsikoista kivet. Punnitse kirsikat sen jälkeen, ja suhteuta sokerin määrä sen mukaan mitä kirsikoita on. Laita kirsikat kattilaan ja lisää hillosokeri. Keitä hilloa n. 10 minuuttia. Tämän jälkeen anna hillon jäähtyä kattilassa puoli tuntia, sekoita muutaman kerran sinä aikana. Purkita hillo steriloituihin purkkeihin (puhtaat purkit n. 1 h 100 asteessa uunissa ja kansille vähintään vartin keittäminen). Ohjeen otin hillosokeripussista. Tuo puolen tunnin seisottaminen on tärkeä vaihe etenkin kirsikkahillossa, jossa on paljon mehua. Näin hillo pysyy tasaisena, eivätkä kirsikat nouse pintaan ja liemi painu pohjaan. Kerrankin maltoin odottaa, ja se kannatti.

Hillo on aivan ihanaa! Syötiin illalla vaniljajäätelön kanssa ja aikuiset tykkäsivät, lapset eivät (hyvähyvä, jää meille enemmän). Tiedän että moni lisää kirsikkahilloon jotain alkoholia mausteeksi, tai vaniljaa tai mitä vaan, mutta minä nautin eniten ihan yksinkertaisesta puhtaasta kirsikan mausta. 


3 kommenttia:

viv kirjoitti...

No on komea kirsikkasato! :O Varmaan herkullista hilloa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä, ihan lempihilloa!

Kari kirjoitti...

No nyt tuli hyvä sato kirsikoista. Tein ohjeen mukaan ja tuli 9 purkkia. Puolet on vielä jäljellä, kun meni pari tuntia kiviä poistaessa. Jatkan toiste.