maanantai 24. elokuuta 2015

Jauhelihamureke


Meillä jauhelihamureke on kiireisten päivien ruokaa, sellaisten ettei ole kauheasti aikaa tehdä ruokaa, mutta kuitenkin sen verran että on aikaa odottaa ruuan kypsymistä. Tänään oli juuri sellainen päivä. Oli pakko saada mehunkeitto käyntiin työpäivän jälkeen, mutta jotain oli syötävä, mielellään sellaista jos perhe saa syödäkseen seuraavanakin päivänä kun minä en ole paikalla.

Maustan murekkeen aina vaihdellen, mutta muuten teen kuitenkin aika samaan tapaan. Ensin ajattelin ettei tämä ole edes postauksen arvoista (en edes kuvaa ottanut kaiken kiireen keskellä, mureke on mureke), mutta koska joudun aina jostain etsimään että kauankos sitä pitikään paistaa ja missä lämmössä niin ajattelin kirjata tähän ylös. Eli nyt ainakin tiedän mistä sen löydän. Netissä on paljon samanlaisia/tyylisiä ohjeita, eikä missään ole varsinaisia lähteitä mainittu, mutta minä teen murekkeen vähän eri tavalla. Marttaliiton sivujen ohjetta tuntuu olevan monessa paikkaa, yhteistä kaikille on tietty määrä korppujauhoa ja kermaa per puoli kiloa jauhelihaa.

Minulla on muutama perusperiaate murekkeen kanssa. Teen sen aina vähintään kilosta jauhelihaa, samalla uunin lämmittämisellä tulee useamman päivän ruoka. En jatka lihaa korppujauholla (2 dl/n. puoli kiloa lihaa on minusta paljon), syödään leipä leipänä ja liha lihana (kasviksilla kyllä jatkan sitä usein, mutta se on eri asia), enkä yleensä laita kermaakaan. Sipulin kuullotan jos ehdin, yleensä en ehdi sillä tämä on sitä kiireisen päivän ruokaa. Ja tosiaan, mitään sääntöjä tässä ei ole, vaikka kovasti nyt julistetaan mitä pitää olla ja mitä ei saa olla. Mausteita maun ja mielialan mukaan.

1 sipuli
2 tl worcestershire-kastiketta
2 tl sinappijauhetta
1 rkl yrttisuolaa
1 rkl paprikajauhetta
valkopippuria, mustapippuria
3 munaa
1 rkl psyllium-jauhetta
500 g hirven jauhelihaa
500 g hyvää sika-nautajauhelihaa

Silppua sipuli ihan ihan pieneksi. Siirrä se kulhoon, lisää päälle mausteita maun mukaan. Minulla oli tänään nuo mausteet, eli mieto makumaailma. Sekoita mausteet sipulin joukkoon, jottei jää maustekönttejä. Sekoita munat joukkoon (nyt oli pieniä munia, käytin kolme, jos on oikein isoja, kaksikin riittää) ja ripottele psylliumjauho (tai pieni määrä korppujauhoa) sekaan. Lisää jauhelihat joukkoon ja sekoita hyvin mutta sopivan vähän kuitenkin. Siirrä jauhelihaseos pitkulaiseen leipävuokaan, taputtele tasaiseksi. Paista tämän kokoista mureketta 200 asteessa n. 40 minuuttia. Anna murekkeen tasaantua hetki ja leikkaa se paloiksi.

Tästä riittä isollekin porukalle, tai pienemmälle porukalle parin kolmen päivän ruuaksi. Mureketta voi myöhemmin murustella pastan joukkoon, samanlainen hitti lasten keskuudessa kuin lihapullapastakin,

Ei kommentteja: