perjantai 26. joulukuuta 2014

Suklaakakku ja marinoidut luumut jouluksi

Kukat Pirjo Koppi

Vaikka meillä on joulun ruuat vuodesta toiseen ihan samanlaisia samoilla resepteillä tehtyjä, niin joka lomalla tulee leivottua jotain uutta, niiden pakollisten torttujen (joiden sesonki on ennen joulua), taatelikakun ja pipareiden lisäksi. Tänä vuonna huomasin  Baking Instinct- blogissa olevan ranskalaiseen suklaakakkun. Tein kakun puolikkaana, tässä on se puolikas versio. Tämä oli enemmän kuin riittävästi meille, sillä tästäkin jäi osa syömättä. Tein myös muutaman työvaiheen eri järjestyksessä. Laiskuuttani en halua pestä esim. vatkaimia kesken leipomisen, eli vatkaan valkuaisvaahdon ensin, ja sitten samoilla vatkaimilla käyn voin ja sokerin kimppuun. Toimii hyvin, sillä valkuaisvaahto ei lässähdä hetken odottaessa. Näin olen aina tehnyt, ja hyvin toimii. Toinen muutos on tuo viikuna, unohdin nimittäin että niiden piti olla kuivattuja, ja minulla oli vain tuoreita, jotka sitten syötiin juustojen kanssa iltapalalla.

Vaikka kakku oli minusta ihan hyvä, niin suuri menestys se ei kuitenkaan ollut: yksi ei tykännyt kakusta, toinen ei päällisestä, kolmas ei luumuista ja neljäs ei edes maistanut. Pienensin vuuan kokoa ihan turhaan, vaikka tekisikin tämän puolikkaan taikinan, kannattaa se paistaa isommassa cm vuuassa. Puolitin nyt kakun ja laitoin väliinkin täytettä, koska tästä tuli niin korkea. Minusta ihan jees kakku, mutta ehkä ei tule tehtyä toista kertaa, eikä ainakaan tälle porukalle.

100 g tummaa suklaata (kaakaota vähintään 70%)
3 kananmunaa
½ dl tomusokeria
vaniljajauhetta
75 g voita
1 dl sokeria
1,75 dl vehnäjauhoa
0,75 dl rouhittuja pähkinöitä (minulla pekaani- ja hassel-)

100 g kuivattuja luumuja
100 g kuivattuja viikunoita (nämä jäivät siis pois)
1 dl makeaa mustaherukkaviiniä (tai portvniiniä tai madeiraa)
1 kanelitanko
vaniljajauhetta

125 g mascarponea
200 g rahkaa
2 rkl sokeria
vaniljajauhetta riittävästi

Sulata suklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa lämmittäen pienellä teholla. Erottele munista keltuiaset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vaniljajauhe ja vatkaa niin, että saat tiukan vaahdon. Vatkaa toisessa kulhossa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerrallaan ja vatkaa hyvin sekaisin. Lisää suklaa seokseen, sekoita tasaiseksi. Kääntele osa valkuaisvaahdosta taikinaan, lisää jauhot ja pähkinä, sekoita varovaisesti. Kääntele loput valkuaisvaahdosta varovaisesti taikinaan. Paista voidelleussa ja jauhotetussa 18-20 cm kakkuvuuassa, 175 astetta n. 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä.

Valmista marinoidut hedelmät: laita kaikki aineet kattilaan. Hauduta pienellä lämmöllä kannen alla kymmenen minuuttua. Anna jäähtyä.

Valmista rahkaseos yhdistämällä mascarpone, rahka, maun mukaan sokeria ja vaniljaa. Arvon von Smöör käytti vaniljarahkaa, mutta minä maustan ja makeutan mielummin rahkan itse.

Kokoa kakku: levitä mascarpone-vaniljarahka kakun päälle, ja niiden päälle maustuneet hedelmät. Anna vetäytyä vartin verran ja nauti hyvästä kakusta. Minä valmistin kakun ja hedelmät edellisenä päivänä, ja kokosin seuraavana.


Kakut eivät selvästikään ole minun juttu. Kuten kuopus 6 v totesi: "Ehkä sinä äiti et vaan osaa tehdä niin hyviä kakkuja kuin mitä niistä ohjeista pitäisi tulla." Niinpä.

Ei kommentteja: