maanantai 8. joulukuuta 2014

Mausteinen härkäpapupata


Kuva on juuri niin harmaa kuin tämä päiväkin on ollut, tosin ruoka kuvattu jo vähän aikaa sitten ihan yhtä harmaan sateisena päivänä. Eipä ollut Tuomaan markkinoilla tänään tungosta, vaan saatiin lasten kanssa ihan rauhassa tehdä ostoksia kaatosateessa, ajaa karusellissa ja moikata Joulupukkia (joka muuten oli sitä mieltä, että ei haittaa jos välillä tekee jotain pieniä koiruuksia, kun sitten kompensoi sen olemalla oikein kiltti ja tekemällä hyviä tekoja).

Minulla on niitä pystyyn kuivaneita härkäpapuja reilu litra, ja olenkin pitänyt silmät auki että mihin niitä voisi käyttää, tuoreille on ollutkin jo monenlaista kivaa ideaa parina viime kesänä. Huomasin joku aika sitten, että Metro-lehden numerossa 27.11.2014 no 220 oli kivan kuuloinen ohje. Sovelsin jonkin verran, tein pienemmän määrän, muutin vähän suhteita ja jätin liemen pois, mutta perusidea on tuosta ohjeesta. Söin sellaisenaan, en lisännyt siis mitään riisiä tai vastaavaa lisuketta. Sain tästä määrästä itselleni kolme lounasannosta.

2-3 dl härkäpapuja liuotettuna
1 l vettä
½ tl suolaa

2 sipulia
½ paprika
1 chili
2 rkl öljyä
1 tl sokeria
1 tl jeeraa
400 g tomaattimurskaa
1 tl tomaattipyretta
1 tl korianterinsiemeniä
suolaa, pippuria myllystä
korianteria

2 dl turkkilaista jugurttia
suolaa, sippuria myllystä
1 tl hunajaa
korianteria

Liuota huuhdeltuja papuja 6-8 tuntia tai yön yli. Huuhtele pavut ja keitä suolatussa vedessä puolisen tuntia tai vähän yli. Valuta pehmenneet pavut ja jätä odottamaan (minulla isoimmat pavut eivät olleet ihan pehmeitä, mutta ei se haitannut, tosin nyt mietin että olisiko kannattanut jättää suola pois, oikeat pavuthan eivät siitä tykkää).

Kuori ja paloittele sipulit, pilko paprika ja chili. Kuumenna öljyä kattilassa, kuullota sipulit ja lisää niille sokeria ja jeeraa. Lisää paprika ja chili, kuumenna. Kaada päälle tomaattimurska ja -pyre. Murskaa korianterinsiemenet ja lisää pataan. Keitä kymmenisen minuuttia. Lisää pavut, tarvittaessa suolaa ja pippuria sekä  tuore korianteri. Anna kiehahtaa, syö hunajalla makeutetun turkkilaisen jugurtin kanssa. Hyvää, täyttävää peruskasvisruokaa, jugurtin vaihtamalla ja korvaamalla hunajan jollain muulla makeuttajalla myös vegaanista. 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Enpä ole kuivattuja härkäpapuja maistanutkaan. Säilyykö niissä maku?

sauvajyvänen kirjoitti...

Olen nähnyt niitä myynnissäkin, ainakin joissain maatilatoriella ja vastaavilla. Minä keräsin ne pystyyn kuivaneet talteen. On minulla pari muutakin reseptiä odottamassa.

Maku ei säily samanlaisena, minusta se herneenomaisuus korostuu (nämähän ovat herneen sukua, ei pupujen). Minusta ovat hyviä, mutta eri tavalla kuin tuoreet. Seuraavaksi ajattelin kokeilla keskiaikaista papurokkaa. Osan jätän siemeniksi, ajattelin laittaa aika ison alan siitä uudesta palstasta härkäpavulle, eli siemeniä kuluu.