keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joulun juomat

Kuva jotain 7-8 vuoden takaa
Minä taidan kuulua vähemmistöön mitä tulee joulupöydän juomiin. En nimittäin voisi kuvitellakaan löytäväni sopivaa viiniä jouluaterian herkuille kuten lanttulaatikolle, tuuvingille, rosollille ja sillille. Minusta parasta joulujuomaa on kotikalja ja sitä haluan joulupöytään joka vuosi. Mies suosii tummia oluita, joten meidän joulupöydästä löytyy aina kotikaljaa ja olutta. Toinen juoma, mitä kaipaa joulunpyhinä, on hyvä vichy, sitä menee etenkin kinkkuleipien kanssa.

Kolmas suosikkini joulupöydässä olisi, yllätysyllätys, Coca-Cola. Jostain syystä se maistuu hyvältä juurikin noiden luettelemieni jouluruokien kanssa. Tämähän on täysin epäkorrekti mielipide, mutta suosittelen kokeilemaan. Tiedän kyllä että cokis on elimistölle myrkkyä, mutta hei, joulu on kerran vuodessa. Ei meillä kylläkään yleensä (=ikinä) ole cokista joulupöydässä, mutta ehkä pitäisi. Riedelkin suunnitteli erikoislasit cokikselle, eli juhlakattauskin onnistuisi (siis jos joskus ostan ne lasit).

Nyt alkaa olla hyvä hetki laittaa kotikalja käymään, jotta sitä on tarjolla aatonaaton kala-aterialla ja aattona. Minä siirsin pullot ulos kylmälaukkuun, kun kerran juhannussään kaltainen jääkaappikeli jatkuu. Ja muutaman päivän päästä laitan toisen satsin käymään, että kotikaljaa riittää välipäivillekin. Olen tehnyt kotikaljan jo vuosia valmiilla Tuoppi-kotikaljauutteella. Ohjeen mukaan se olisi valmista seuraavana päivänä, mutta minä pidän aina useamman päivän kylmässä jääkaapissa/ulkona.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vähitellen luulen, etten tule koskaan niin vanhaksi, että oppisin tykkäämään kotikaljasta, saati sitten oluista. Jälkimmäisiä varten ainoa tapa voisi olla parin vuoden asuminen Belgiassa.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä tykkään kotikaljasta oikein paljon ja nyt olisi kerrankin sopiva aika ehtiä tehdä sitä! Tuoppi-puketti huomenna kaupasta kotiin:D Kammenpyörittäjä sommittelee kyllä viinejäkin jouluaterialle, mutta yleensä niistä maistetaan vain lasilliset ja seuraavina päivinä maistellaan, että onhan nää vielä kunnossa :D

viv kirjoitti...

Meillä on monena vuonna ollut viiniä joulupöydässä, mutta ei ne minustakaan vaan oikein ole istuneet perinteisten suomalaisten jouluruokien kanssa.

Viime vuosina viini onkin jäänyt pois, sen sijaan ruokajuomana on ollut tummaa ykkösolutta - kotikaljan korvikkeena kun en ole muistanut sitä tehdä. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

luimupupu, eihän niistä ole pakko tykätä, eikä se kotikalja (tai olut) kai ole mikään aikuisuuden mittakaan.

Campasimpukka, meillä syödään jouluna jossain vaiheessa juustoja, niille sopii monenlaiset viinit, vaikka silloinkin tulee useimmiten valittua lemppareitani, eli hyvää portia tai madeiraa. Jouluna on minusta muitakin hetkiä nauttia viinistä, kuin se ateria millä on lipeäkalaa, lanttulaatikkoa ja silliä ;)

viv, ykkösolut on meilläkin suosittua ruokajuomaa.

Nanna kirjoitti...

mua niin naurattaa tämä sun kirjoitus.

Mä en nimittäin ainakaan aaton pöytään viinejä huoli, kotikaljaa sen olla pitää... ja cokista! :)

Jouluaattona tykkään muutenkinolla aivan RAIVOraitis.

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, minä muistan, että sinäkin olet kotikalja-fani joulupöydässä. Ehkä ostan sitä cokistakin tälle vuodelle :D