keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Selleriä uunissa


Meidän tulee käytyä Kujalla aina silloin tällöin lounaalla. Silloin tällöin tarkoittaa sitä että kassalla jo suunnilleen tiedetään mitä kukin aikoo tilata jne, tiedättehän. Yhtenä päivänä olikohan se toissa viikolla siellä oli salaattipöydässä selleriä, joka tuntui kolahtavan vähän koko porukkaan. Minä olin käynyt aiemmin lounaalla, ja muut vähän eri aikaan, mutta heti sen jälkeen kaikki aloittivat että hei mitä hyvää se oli. Minä olin ihastunut siihen selleriin niin, että kysyin kassalta miten se oli tehty. No kokki ei ollut enää paikalla, mutta asia luvattiin selvittää. Eilen se sitten selvisi, eli sain tietää että selleri uuniin niin että se on sopivaa ja sitten uunituksen jälkeen hunajavinaigrette päälle; niin simppelistä lisukkeesta oli kyse. Ja minä puolestani lupasin kirjoittaa ohjeen ylös sillä muutkin aikovat tehdä tätä. Sellerin kulutus nousuun!  Näin etenin saamani ohjeen mukaan:

mukulaselleriä (puolikkaalla pääsee jo pitkälle, kokonaisesta riittää useammallekin)

1 rkl hunajaa (ennemmin vajaa kuin reilu)
2 rkl (omena)viinietikkaa
2-3 rkl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria myllystä

Kuori  selleriä ja pilko se n. 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Laita ne uunikestävään vuokaan ja paista 200 asteessa n. 15 minuuttia (ei ole tarkoitus ruskistaa selleriä). Ne saavat jäädä napakoiksi. Sekoita sillä välin hunajavinaigrette: 1 osa hunajaa, 2 osaa valkoviinietikkaa tai omenaviinietikkaa ja 2-3 osaa öljyä, suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita hunajavinaigrette sellerinpalojen joukkoon, anna jäähtyä jonkin aikaa, jos et malta odottaa seuraavaan päivään (Kujassa ne oli tehty edellisenä iltana). Ei tämä ihan yhtä hyvää ollut kuin Kujassa, mutta niin loistavaa kuitenkin ettei malttanut odottaa seuraavaan päivään. Tai ehkä se oli.

ps. minulla ei ole tapana käyttää nimiä blogissani, eli sanotaan vaan näin: terveisiä kaikille asianomaisille, sekä Kujaan että töihin. Ja että mm. Hakaniemen torilta saa loistavaa kotimaista mukulaselleriä!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meidän torikauppiaillamme ei ole mukulaselleriä näkynyt. Jospa ensi vuonna kun valikoima on kuitenkin laajentunut joka vuosi: nyt sai esim. palsternakkaa useammalta viljelijältä ja yhdeltä ruusukaalia ja fenkoliakin.
Minulla ei ole oikein minkäänlaista suhdetta mukulaselleriin koulun kotitaloustuntien jälkeen ja haluaisin kokeilla hyvää yksilöä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä vuosi on saattanut olla aika hankala noille pitkää kasvukautta vaativille kasveille, toivotaan että ensi vuosi on suotuisampi. Eli siinäkin voi olla syy ettei ole tarjolla. Prismoissa olen myös nähnyt kotimaisia sellereitä, ainakin vielä toistaiseksi.

Merja kirjoitti...

Hunajavinegrette kuulostaa juuri siltä puuttuvalta palaselta mun ja juurisellerin välissä ;)

Merja kirjoitti...

En tarkoittanut sitä puuttuuvaa lenkkiä evoluutiossa, mutta voihan sen joku niinkin ajatella :D

Koti Harmi kirjoitti...

Minusta juuriselleri on esimerkiksi yksi lihakeiton mauntekijä, mutta tällaisena uuniversiona en ole sitä tainnut tehdä. Waldorfin salaattiin olen laittanut, ja pieni kiehautus tuo sellerille siinä lempeyttä makuun. Uunitus ja vinegrette taitavat tuoda selleriin uuden ulottuvuuden.

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, voihan se tosiaan olla juurikin se puuttuva linkki ;)

Koti Harmi, selleri on todella monipuolinen, riippuen siitä miten sen valmistaa niin se maistuu aivan erilaiselta. Tuo kiehautus onkin hyvä idea Waldorfin salaattiin, jos vaikak saisi muutkin tykkäämään siitä.