tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulun 2014 kalapöytä ja lehtikaali-persimon-salaatti


Meillä on ollut jo vuosia tapana syödä jouluaatonaattona kalapöytä. Tämä juontaa juurensa siihen, että minusta kalat ovat parasta joulupöydässä. Ja laatikot ovat parasta joulupöydässä. Mutta kun kaikkea ei pysty/kannata syödä kerralla, niin olen jakanut parhaat herkut kahdelle päivälle, jolloin kummastakin parhaasta saa nauttia kunnolla. Eli kun kaloja saa syödä rauhassa aatonaattona, niin aattona voi keskittyä laatikoihin, ja laittaa kaloja tarjolle ihan vaan vähän.

Kala-aterialla on yksinkertaisimmillaan kolmea lohta, eli graavattua sekä kylmä- ja lämminsavustettua lohta. Sen lisäksi on mätejä smetanan ja sipulin kanssa. Ja rosollia ja tietysti keitettyjä perunoita. Ja jos toinen lipeäkalan syöjä on paikalla minun lisäkseni, niin sitten tietysti lipeäkalaa, sulatettua voita, maustepippuria ja suolaa. Tänä vuonna toinen lipeäkalansyöjä on paikalla vasta joulupäivänä, eli lipeäkala saa odottaa siihen.

Joinain vuosina pöydästä löytyy sitten muutakin. Sellainen vuosi oli nyt, selvästi nämä muutamat lomapäivät ennen joulua vaikuttavat asiaan. Siikaa graavasin pakastimen kautta muutamalle ruualle. Tein myös salaatin lehtikaalista ja persimonista. Ja pikkuisia suupaloja, eli vesikeksejä joiden päällä avokadoa tai persimonia ja bottargaa. Bottarga oli tällä kertaa Hellasta & Herkusta, se on miedompaa kuin omatekemäni. Lisäksi oli ruisleipiä, joiden päällä oli lasten lempitäytettä, eli lämminsavulohta ja katkarapu Creme Bonjouria haarukalla tahnaksi. Ja ihanaa Nygrenin katkarapuherkkua, herkkkua se olikin. Lisäksi oli lasimestarin silliä ja katajanmarjasilakoita (nämä eivät näy kuvassa, samoin perunat ovat kuvan ukopuolella). Rosolli on tänä vuonna tehty kahdenlaisista punajuurista sekä kelta- ja raitajuurista, siksi se näyttää niin vaalealta.

Lehtikaali-persimon-salaatti


pari kourallista (jäistä) lehtikaalia
1 persimon

1 rkl öljyä (vajaa)
1 rkl hyvää balsamicoa (vajaa)
ripaus suolaa ja tummaa sokeria

Hakkaa lehtikaali veitsellä ihan pieneksi. Kuori ja pilko persimon pieniksi kuutioiksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään kulhossa. Laita lehtikaali kulhoon, pyörittele niin että se on tasaisesti kastikkeessa. Nosta lautaselle, lisää persimon-kuutiot päälle. Hieno syvän värinen salaatti, maistui myös sille joka ei lehtikaalista niin välitä.


ps. Saatiin yön aikana lunta tänne eteläänkin. Ei hetkeäkään liian aikaisin. Lapset ovat olleet tänään ulkona ihan koko päivän, lounaankin söivät ulkona: vein heille kinkkuleivät ja lämmintä viinimarjamehua ulos. Esikoinen rakensi hienon linnoituksen, joka on nyt valaistu kynttilöin, kuin jättimäinen lumilyhty ulkona. Taitaa lapsille tulla vähintään 8 tuntia ulkoilua tälle päivälle, minä olin vain vajaa pari tuntia kun oli kaikenlaista puuhaa sisälläkin.

3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Mukavaa, että talvi tuli teillekin <3

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa siltä, että teillä on ollut hyvä päivä. Mukavaa, makoisaa ja rauhallista joulun jatkoa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Campasimpukka, kiitos, sama mieltä minäkin. Tämä keli on ihan paras joululahja minulle.

luimupupu, täällä tosiaan oli mukava päivä. Kaikkea sopivasti, eikä stressiä mistään. Ja kiitos samoin teille!