lauantai 20. joulukuuta 2014

Linssejä ja punakaalia talven salaatissa


Vähän aikaa sitten ihanassa Appelsiineja ja hunajaa -blogissa oli upean näköinen kaalilinssisalaatti. Ajattelin heti, että tuo jos joku on hyvä salaatti talveen. No ihan en ehtinyt heti tehdä, ja väliin mahtui kaikenlaista, sen myötä mm. unohdus että mitä kaikkea salaattin tulikaan. Kaalin sentään muistin, ja linssit. Väliin mahtui myös ostosreissu Hellassa & Herkussa, josta minulle tarttui mukaan juuri puristettua oliiviöljyä, joka maistuu minusta ihanasti koivulle+kesälle, sekä aivan ihania balsamicoja. Ajattelin heti niitä maistellassani, että nämähän sopisivat hyvin talviseen kaalisalaattiin.  

Minulla ei siis ollut kaikkia aineita mitä salaattiin olisi tarvinnut, ja tosiaan kastike muuttui ihan toiseksi matkan varrella. Mutta oli tämäkin aivan ihana salaatti, ja edelleenkin on tarkoitus tehdä sellainen salaatti kuin alkuperäisessä ohjeessa oli, chilikastikkeineen kaikkineen. Mutta nyt tein näin:

punakaalia
porkkanaa
paprika
pieni sipuli tai kevätsipulia (jos muistat, minulta unohtui)
Beluga-linssejä keitettynä

2 rkl oliiviöljyä 
1-2 rkl balsamico-viinietikkaa 
suolaa ja tummaa sokeria aavistus

Leikkaa kaalia niin ohuiksi viipaleiksi kuin saat. Raasta porkkana raastimen karkealla terällä. Pilko paprika ja sipuli pieneksi. Lisää keitettyjä beluga-linssejä muutama ruokalusikallinen tai sinne päin (keitä linssit pussin ohjeen mukaan, minulla 20 minuuttia). Tähän voisi sopia myös idätetyt linssit hyvin, ensi kerralla ehkä käytän niitä. Sekoita kaikki sekaisin. Valmista kastike ja sekoita salaatin joukkoon, anna maustua vähän aikaa. Hyvää, todella hyvää.


Jälkikirjoitus: hyppään nyt vähän asian viereen, mutta tätä kirjoittaessa tuli mieleen se, että minkä verran bloggaajat kertovat tai ovat kertomatta ideoidensa lähteitä. Minä olen/olen ollut ammatissa, johon kuuluu se, että omat ideat ja työ pohjaavat muiden ideoille ja työlle. Muiden töitä/ideoita lainataan, mutta niin että aina viitataan siihen alkuperäiseen lähteeseen. En tiedä onko sattumaa vai olenko vaan alkanut kiinnittää asiaan enemmän huomiota, että etenkin näin joulun aikaan löytyy todella paljon blogi-kirjoituksia, joista näkee, että idea on kopsattu muualta, mutta silti idea esitetään omana. En tiedä miten muut ottavat sen, mutta minua asia häiritsee aika paljon. Minusta on pelkästään hyvä, että hyviä ideoita postataan moneen kertaan, sillä monesti se alkuperäinen idea on blogissa jota ei seuraa. Mutta se kyllä häiritsee jos alkuperäistä lähdettä tai idean alkuperää ei mainita. Nykyään netti on auki kaikille, ja kaikkien on helppo löytää ne samat ideat, joten ei tarvitse olla mikään sherlokkinen että asian hiffaa.

8 kommenttia:

luimupupu kirjoitti...

Minäkin ihastelin Jaelin salaattia, mutta en ole vielä saadyt tehdyksi.
Minullakin ammattiminä tulee kyllä harrastuksiinkin sen verran, että kerron ohjeen alkuperän tai idean lähteen mikäli ohje ei ole meidän oma. Resepteillä ei kai ole tekijänoikeuksia ja kukin kirjoittaa tavallaan, mutta kyllä minustakin olisi kivempi, että inspiraation lähteet kerrottaisiin (muutenhan referoija voi suuttua!).

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä olen jo miettinyt, että eikö sitä vaan pääse töistä irti kun moisia ajattelee. Mutta olen tullut siihen tulokseen, että hyvät tavat ovat hyviä tapoja vaikka olisi vapaallakin.

Campasimpukka kirjoitti...

Minä myös tykkään, että ideoiden lähde sanotaan ainakin sinne asti, mistä sen on itse bongannut ja vältän yleensäkin sanomasta ohjeita kenenkään (vähiten omikseni) keksinnöiksi, sanon mieluummin vaikka "sauvajyväsestä löytämäni ohje" tai "luimupupun mukaan", mikäli blogaani ei erityisesti korosta, että tämä on ihan omaa tuotantoa :) tai vaikka perheresepti.

sauvajyvänen kirjoitti...

Campas, juuri niin. Ja minä tiedän että meillä monet perhereseptitkin ovat aina jostain lähtöisin, mutta kun kaikki jotain asiasta tietäneet ovat jo kuolleet, niin sen enempää niidenkään alkuperästä ei ole kerrottavaa.

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Vaikka resepteillä ei olekaan lähdesuojaa, on minusta aina ollut blogien kunnia-asia kertoa, mistä reseptin on löytänyt. Se kunnioittaa paitsi alkuperäistä tekijää myös lukijaa.

Toki on paljon reseptejä, jotka ovat niin sanotusti yleistä ruokaperinnettä, että niihin ei taida olla varsinaista oikeutta edes hyvien tapojen mukaan kenelläkään.

Itse pyrin aina kertomaan reseptin lähteen, vaikka aika harvoin kokkaan suoraan kenenkään reseptistä. Edelleen pidän sitä hyvien tapojen mukaisena ja toivoisin, että se säilyy kunnia-asiana myös jatkossa meille kaikille. Useimpien kohdalla se taitaa onneksi edelleen olla niin. Muutaman kerran olen nähnyt "oman" reseptini ilman mitään mainintaa, mistä se on poimittu, mutta onneksi paljon useammin olen nähnyt ne lähdeviittausten kera.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jonna, aivan samoin ajattelen minäkin, sinä vaan sanoit sen paremmin :) Ja tosiaan, ne perinnereseptit ovat sitä perinnettä ja kulkevat yleisenä tietoutena eteenpäin.

viv kirjoitti...

Ihanan värikäs salaatti! Punakaali on niin nättiä salaateissa, täytyypä itsekin tehdä taas jotain tuon tyylistä. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Punakaali on yksi parhaita salaattiaineksia talviaikaan. Siitä saa monenlaista hyvää ja hienonnäköistä.