tiistai 10. heinäkuuta 2012

Lehtikaalin kuivaus

Nyt sitä lehtikaalia on. Kylvin siemenet tiheään, jotta niistä riittää syötävää koko kesäksi ja syksyksi, mutta ne ovat kasvaneet niin nopeasti niin isoksi, että oli pakko harventaa ihan reilulla kädellä. Lehtikaalia voi kuivata helposti, ja kuivattuna sitä voi käyttää oikeastaan mihin vain: leipään, lettuihin, kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, juomiin... Joten hain sitten puoli ämpärillistä lehtikaalia ja kuivasin ne kuivurissa. Sadosta riittää vielä useampi samanlainen satsi kuivattavaksi.

Kuivia lehtiä ennen murskaamista
Revin lehdet kuivurin ritilälle, jätin varret ja paksun lehtiruodin käyttämättä tällä kertaa. Kuivasin vähän vajaa 50 asteessa 3-4 tuntia. Suunnilleen puolessa välissä kuivausta lehdet ovat pienentyneet niin, että kaksi ritilällistä voi yhdistää yhdelle ja lisätä taas uusia kuivumaan. Myös varret voisi hyvin pilkkoa kuivamaan, ne kannattaa kuivata omalla tarjottimella, sillä vaativat paljon pidemmän ajan. Kuivat lehdet säilöin murskattuna lasipurkkiin. Siitä on helppo ottaa lusikalla tarvittava määrä ja lisätä taikinoihin, juomiin tai ruokiin.

Kotiin tuli vieno kaalin tuoksu, ja kesän ensimmäinen sadonkorjuu-fiilis iski. Tästä se taas alkaa.

3 kommenttia:

Paula kirjoitti...

No, miten ihmeessä en ole tajunnut, että nämähän voisi kuivatakin. Vaikka muuten kuivattelua harrastankin. Kiitos siis vinkityksestä! Itse olen lehtikaalit pakastanut ja vievät aika paljon tilaa sellaisenaan pakastettuna.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kuivaus säästää tosiaan tilaa tehokkaasti. Tuo purkki on sellainen 3 dl purkki, ja siinä on se puoli ämpärillistä lehtikaalia.

Tänään hain ämpärillisen Red russiania ja nyt on eka satsi kuivumassa. Siitä kuivaan varretkin, hyvää väriterapiaa talveksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kuivausvinkistä. Pakko pelastaa hyvät lehdet kun jokin elukka tms pilasi alimmat lehdet. Kyllä harmitti kun paljon meni hukkaan