Olen syönyt tätä herkkua Farangissa kaksi kertaa, ja kummallakin kerralla se oli koko menun paras ruoka. Viimeksi mietin, että seuraavalla kerralla tilaan listalta vain tätä karkkipossua. Mutta nyt ei tarvitse :) Halusin kokeilla itse tehden, ja kyllä kannatti. Löysin reseptin muutamasta blogista, ainakin Sillä sipulin väki ja Kulinaarimurulan Jaana olivat jo onneksi bloganneet ohjeet. Minä tein suunnilleen niin kuin Sipulilassa oli tehty, sen verran oikoen ja yhdistäen mikä sopi. Alkuperäisemmät ohjeet voi katsoa noista linkeistä.
Ruuan valmistaminen tarvitsee sen verran suunnitelmallisuutta, että pitää aloittaa edellisenä päivänä. Tai minun piti aloittaa jo sitä edellisenä, sillä piti ottaa Benjamin maatilatorilta (Suomen parasta sianlihaa Eerolan tilalta) ostettu kassleri sulamaan. Lihapala painoi 1.2 kg. Viiniä minulla ei ollutkaan, käytin vähän viinietikkaa tilalla. Tein liemen puolta pienenmpänä, se riitti todellakin oikein hyvin. Ylimääräisen liemen pakastin pienissä erissä, se on varmasti hyvä pohja monelle kastikkeelle.
Tarjoamista edellisenä päivänä tee liemi:
1 l vettä
1 valkosipulinkynttä (minulla oli pieni valkosipuli omalta palstalta)
5 sentin pätkän inkivääriä
muutama korianterinjuuri
2 valkopippuria
2 rkl valkoviinietikkaa (olisi pitänyt olla 2 dl valkoviiniä)
2 dl vähäsuolaista soijaa (olisi pitänyt olla 4, mutta ei ollut)
1 dl osterikastiketta
½ dl ketjap manista eli makeaa soijakastiketta
Keitä liemen aineet kattilassa. Lisää liha liemeen ja anna sen hautua nelisen
tuntia miedolla lämmöllä kannen alla ylikypsäksi. Nosta liha varovasti
kattilasta jäähtymään, käytin lastaa apuna sillä ylikypsä kassler hajoaa helposti. Siirrä jäähtynyt liha jääkaappiin, kevyt paino päällä, jätä sinne o/n. Siivilöi liemi talteen ja laita sekin jääkaappiin.
Seuraavana päivänä valmista karkkikastike:
2½ dl haudutuslientä
4 tähtianista
1 kanelitanko
400 g palmusokeria
1 dl vettä
Kuori haudutusliemen pinnalta
hyytynyt rasva. Mittaa lientä kattilaan, lisää joukkoon kanelitanko ja
tähtianikset. Kiehauta ja siirrä kattila pois lämmöltä.
Laita toiseen kattilaan vesi ja
palmusokeri. Sulata sokeri miedolla lämmöllä. Kun sokeri on liuennut
veteen, kuumenna seosta kunnes sokeri alkaa tummua. Lisää liemi (poista kanelitanko ja tähtianikset sitä ennen) karamellisoituneen
sokerin joukkoon. Varo höyryä, sillä sokeriliemi on kuumaa ja se
kuplii voimakkaasti. Anna seoksen kiehua hiljalleen, kunnes se paksunee, minä keitin sitä reilun vartin verran, olisi voinut keittää pidempäänkin.
Lihan friteeraus rypsiöljyssä:
Kuumenna öljy padassa n. 170 asteeseen. Paloittele possu reilun 1x1 cm kokoisiksi paloiksi. Friteeraa lihapaloja öljyssä kunnes ne
ovat kullanruskeita, minä olin ehkä vähän liian hätäinen. Nosta lihapalat kattilasta reikäkauhalla
talouspaperin päälle ja sen jälkeen tarjoiluastiaan. Tämä määrä lihaa pitää friteerata useammassa erässä. Valuta karkkikastiketta lihojen päälle.
Tarjolle lisäksi:
2 punaista pitkää chiliä renkaiksi pilkottuna
½-1 dl riisiviinietikkaa
1 puntti tuoretta korianteria
Söimme lihan riisin kanssa. Tuo tulinen riisiviinietikka sopi todella hyvin makean possun kanssa, sitä ei kannata jättää tekemättä. Lisänä oli lehtikaalisalaattia ja lapsille salaattilautanen kurkusta, tomaatista ja paprikasta. Kuva on räpsästy vauhdista, kun oli jo kiire syömään. Laitoin karkkiliemen kuumana lihan päälle, ja se valui aika lailla lihan sekaan. Jäähtyneenä kastike oli jähmeämpää, ja olisi ehkä näyttänyt enemmän samanlaiselta kuin Sipulilassa. Hyvää oli kaikkien mielestä!
5 kommenttia:
Kiva kiva! Minäkin tahdon kokeilla. Oli se niin herkkua siellä Farangissa :)
Kannattaa tehdä, niin hyvää se on. Ja jatkojalostettavaakin riittää (ei tosin lihaa, se meni kaikki..)
Aiaiai kun on herkut teillä! Lämmöllä muistelen tätä Farangin possua- Oli se vaan niin hyvää, myös silloin, kun ite oli käymässä joku vuosi sitten. Pitäisi kanssa tehdä tätä kyllä.
Ankerias, on kyllä kaiken vaivan arvoinen, eli kannattaa tehdä. Ja tänään tein hirvikastikkeen karamellisoossin jämistä, superhelppo ja superhyvä ruoka.
Me ollaankin jo menossa vielä sksyn aikana Farangiin, kiitti ruokavinkistä! :)
Lähetä kommentti