sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Blinit pienesti


Minä en muistanut tehdä viime vuonna blinejä ollenkaan, joten tänä vuonna oli pakko olla ajoissa, ettei vain kävisi kuten viime vuonna. Tein nyt meille blinejä tavallisena sunnuntaina, eli söimme bliniaterian vain oman perheen kesken. Lapset syövät sen yhden blinin hunajalla (muuten söivät paahtoleipää lisukkeilla), mutta pikkuhiljaa, pikkuhiljaa, tämä on jo edistystä. Tänä vuonna sanoivat, että ihan hyviähän nämä ovat. Ja kyllähän nämä minustakin olivat poikkeuksellisen hyviä, en muista näin hyviä ennen syöneenikään.

Minä tein blinit samalla reseptillä kuin aina ennenkin, mutta puolikkaana tällä kertaa. Taikinaan pitää varata aikaa, sillä se laitetaan jääkaappin yön yli, ja vasta seuraavana päivänä viimeistellään ja paistetaan.

5 dl maitoa (3 + 2 dl)
1½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
10 g hiivaa
½ tl suolaa

2 keltuaista
2 rkl voisulaa
2 valkuaista

Kirkastettua voita paistamiseen 

Lämmitä 3 dl maitoa ja lisää siihen jauhot, hiiva ja suola. Anna nousta jääkaapissa yön yli. 

Seuraavana päivänä lisää taikinaan keltuaiset, loppu maito (2 dl) lämpimänä ja voisula. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele taikinaan. 

Paista blinit kirkastetussa voissa kauniin ruskeiksi. Voita voi lisätä myös toiselle puolelle paistaessa, jotta saa kauniin pinnan kummallekin puolelle. Kannattaa paistaa aika miedolla lämmöllä, jotta blini ehtii kypsyä myös sisältä, etenkin jos tekee blineistä paksuja. Tällä kertaa tein aika ohuita blinejä, sain näitä n. 16 kpl.

Blinien kanssa oli tarjolla mätiä, smetanaa, sipulia, suolakurkkua, hunajaa, savupeuraa ja kylmäsavulohta. Jälkiruokana upeaa vadelmakiisseliä. Kaikki tuli nopeasti ja helposti, silti tuntui juhlalta.

6 kommenttia:

Mallaspulla kirjoitti...

Me aloitimme viime vuonna blinikauden jouluna, mutta siihen se sitten jäikin ja varsinainen blinikausi jäi väliin. Vaikka ne ovat niin hyviä! Hyvä kun nyt muistutit asiasta, niin ei tapahdu samaa virhettä taas. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin ajattelin että pitää tehdä vielä ainakin toisen kerran kun viime vuosi jäi välistä ;)

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Olen muistaakseni tehnyt blinejä elämässäni vain yhden ainoan kerran! Eivät tainneet kovin hyvin onnistua, kun ei ole tullut uudestaan tehtyä ;) Nyt kumminkin päätin antaa tälle sinun reseptillesi mahdollisuuden. Menen justiinsa nyt tekemään taikinan ja huomenna syödään. Tämä on nyt tällainen koevalmistus :D Jos onnistuvat niin teen uudestaankin reilu viikon päästä, kun on tulossa vieraita.

sauvajyvänen kirjoitti...

Toivottavasti tuli hyviä :)

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Tuli hyviä :) Kiitos!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva kuulla, elina!