torstai 19. tammikuuta 2017

Madekeitto lipstikalla


Nyt on hyvä aika tehdä madekeittoa. Kävin tänään hakemassa tuoreen mateen Hakaniemen hallista, sellaisen reilun kilon painoisen tyttömateen Tammisaaresta. Mädin pakastin seuraavaa bliniateriaa varten, ja kalan keitin keitoksi samalla tapaa kuin olen tehnyt monesti aiemminkin. Tällä kertaa keiton juju oli liemessä johon lisäsin lipstikkaa. Tämä on yksi niitä "tuliaisia" River Cottagen kurssilta, siellä käytettiin lipstikkaa kalan mausteena. Se oli hieno oivallus, sillä aiemmin olen mieltänyt lipstikan vain lihan mausteeksi. Lipstikka toi hienon lisän tähän keittoon, upea yksikertainen ruoka kerrassaan.

vettä
reilu 1 kg made perattuna mutta nahkoineen
1 sipuli
1 porkkana
pieni palsternakka
muutama valkopippuri
pari lehteä lipstikkaa
tillin varsia
1-2 tl  merisuolaa 

4 dl lientä tai enemmän
4 perunaa
1 porkkana
1 pieni sipuli
mateen maksa
1 dl kermaa

Laita perattu made nahkoineen veteen, muista poistaa kidukset. Pilko kuoritut sipuli, porkkana ja palsternakka joukkoon ja lisää mausteet. Anna kiehua kymmenisen minuuttia, vähän kalan koosta riippuen. Nosta kala reikäkauhalla lautaselle jäähtymään. Kauho lientä puhtaaseen kattilaan. Lisää tähän liemeen pilkotut perunat, porkkana ja sipuli, anna kiehua kymmenisen minuuttia. Perkaa sillä välin kala puhtaaksi ruodoista (muista ottaa myös poskilihat). Lisää mateen liha, maksa ja kerma ja anna kiehua muutama minuutti. Hyvä tavallinen madekeitto, arkiruokaa parhaimmillaan. Lisäksi (Asikkalan ratas) ruisleipää, sitä Suomen kansallisruokaa, ja hyvä arkiateria on siinä.

Lopusta liemestä saa hyvän liemen seuraavaa kala-ateriaa varten: lisää ruodot ja pää takaisin alkuperäiseen liemeen ja jatka keittämistä vartin verran. Siivilöi liemi ja pakasta.

5 kommenttia:

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Niin tosi herkkua! Oi että!! Siitä on kauan, kun on tullut made saaliiksi. Ostanut en ole ikinä.

Lipstikka on maan mainio yleismauste. Meillä sitä tungetaan melkein kaikkiin ruokiin :D Etenkin keittoihin. Lipstikalle kun löytää sopivan kasvupaikan, niin satoa ei voi estää :)

Kaloista tuli vielä mieleeni, että tänään löytyi Järkisärki-purkki :)

Ulla kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Ulla kirjoitti...

Poistin edellisen kommentin, koska tabletti muutti kalan säveltäjäksi. Siis uudelleen: mademuhennos on viikonlopun ruokalistalla, jos kalan saan käsiini. Lipstikka jää käyttämättä, koska olen sille allerginen.

Ulla kirjoitti...

Meillä ei juurikaan ole ollut madetta vielä saatavilla, ja sen kerran kun oli, vieressä pötkötti samana päivänä pyydetyt kuhat, jotka ajoivat parin päivän ikäisen mateen edelle.

Tosi hyvä idea keittää mateen rääppeistä vielä kalaliemi pakastimeen, kiitos!

sauvajyvänen kirjoitti...

elina, minä taas saa niin harvoin madetta mistään, että olen ostanut melkein jokaisen mateen minkä olen valmistanut. Mutta hyvää se on aina. Hyvä että löytyi järkisärkeä :)

Ulla, mademuhennos on ihanaa, ainakin Mysi Lahtisen reseptillä. Ajattelin tehdä sitä ehkä ensi viikolla.

Ulla, ilman muuta tuoreus ratkaisee. Saisipa joskus samana päivänä pyydettyä kuhaa.