sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Veriappelsiinimarmeladi


Nyt on paras aika ostaa veriappelsiineja. Halusin kokeilla marmeladia niistä, tosin minun ostamat Taroccot olivat hyvin keltaisia, ja väri onkin melkein yhtä oranssinkeltainen kuin tavallisissa appelsiineissa. Mutta maku on kyllä todella hyvä, tästä tuli ihana marmeladi. 

Ohjeen otin River Cottagen Preserves-käsikirjasta, kirjan on tehnyt Pan "The Jam" Corbin. Kaikki hänen ohjeillaan tekemäni hillot ovat onnistuneet, myös vaikka olisin vähän muunnellut ohjetta kuten nyt. Pienensin veden ja sokerin määrää, enkä käyttänyt kaikkia kuoria sillä pidän sileästä marmeladista. Sitrushedelmien pektiini on lähinnä kuoressa, ei niinkään itse hedelmälihassa. Ohjeessa käytettiin tavallista sokeria ja paljon kuoria, mutta koska minä halusin vain aavistuksen kuoria, käytin sokerina hillosokeria johon on lisätty pektiiniä. Täytyy kyllä sanoa että näin tehden kuoret eivät haitanneet edes minua, päinvastoin, joten ensi kerralla ehkä lisään niitä enemmän.

1 kg veriappelsiineja
1 l vettä

1 kg hillosokeria
1 dl sitruunamehua

Pese appelsiinit hyvin. Halkaise ne ja purista mehu talteen. Viipaloi sen jälkeen kuoret sen kokoisiksi kuin haluat, minä tein niin ohuita suikaleita kuin osasin. Ohjeen mukaan käytä kaikki kuoret, minä otin vain muutaman appelsiinin kuoret. Laita kulhoon kuorenpalat, mehu ja vesi. Anna seistä yön yli, tai korkeintaan 24 h. 

Siirrä neste kuorineen kattilaan ja keitä seosta n. 2 tuntia. Nestettä tulisi haihtua n. 1/3 tänä aikana. Lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä marmeladia n. 15 minuuttia, kunnes se jähmettyy lusikkaan. Anna marmeladin jäähtyä hetki ja purkita steriloituihin purkkeihin. 

Minulla ei ollut purkkeja riittävästi, joten laitoin osan kulhoon josta marmeladi käytetään ensimmäisenä. Hyvää tuoreen sämpylän päällä, ja muutenkin aamiaspöydässä. Tarkoitus on käyttää muuhunkin, katsotaan miten onnistuu. Ihana marmeladi, voittaa kaupan marmeladit mennen tullen.

6 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos. Varastan reseptin heti :)

Jael kirjoitti...

Hih,minullakin on likoamassa marmeladiainekset juuri nyt,mutta pomeransseista,Saapa nähdä millaista tulee.

Jael kirjoitti...

Nyt on sitten pomeranssimarmeladi tehty vähän samaan tapaan kuin tuo marmeladisi,ja naapurin mukaan oli tosi hyvää:) Pomeranssissa on enemmän pektiiniä kuin muissa sitrushedelmissä,joten ei tarvinnut lisätä ylimääräistä pektiiniä,mitä on hillosokerissa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuplaespresso, eipä kestä.

Jael, kiva kuulla että tuli hyvää. En muista nähneeni täällä pomeransseja, mutta ehkä niitäkin vielä saadaan.

Yksi hienoin asia muuten tässä ohjeessä oli se, että Pam sanoi marmeladin säilyvän kaksi vuotta! Ei tarvitse siis tuntea huonoa omatuntoa jos käyttää ylivuotisia hilloja ;) Tosin tämä ei kyllä säily kauaa, sillä tulee käytettyä nopeasti monenlaiseen kokkaamiseen.

Ulla kirjoitti...

Nyt on veriappelsiininiin kuoret likoamassa. Laitoin kirjassa olevat määrät.

Unknown kirjoitti...

Saako Suomesta jostain tuoreita pomeransseja? Koitin googlettaa, jotta voisin tilata, mutta en oikein löytänyt mitään.