sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Omenainen juustokakku


Ystäväni järjesti ennen joulua juhlat, jossa oli aivan upeat tarjottavat. Aterian kruunasi ihana jouluinen juustokakku, sellainen jonka tiesi heti haluavansa tehdä joskus. Tiedustelin reseptiä, ja se oli peräisin Belle Baie -blogista kuuden vuoden takaa. Resepti löytyy tuolta, minä muokkasin sitä jonkin verran, käytin esim. omaa omenahilloa kaupan marmeladin sijaan, ja yllätysyllätys en koristellut kakkua mitenkään (olisittepa nähneet ystäväni koristelut, upea kakku!). 

Minä tein kakun loppiaisviikonloppuun, joka vietettiin tänä vuonna mökillä. Mökillä oli rapsakasti pakkasta kun tultiin, -22, mutta sää lauhtui nopeasti ja loppuviikonlopun olikin vain pari astetta pakkasta. Paljon ulkoilua, lumitöitä, luistelua ja potkukelkkailua jäällä. Tapio oli edelleen kitsaalla päällä. Ja ulkoilun lisäksi toinen kohokohta oli melkein naapuriin muuttaneet kyytöt, eli itäsuomenkarjaa pääsee rapsuttamaan ihan lähelle. Upea eläin tuli uniinkin. 

Pohja:

200 g Bastogne-keksejä (ohjeessa piparkakkuja)
75 g voita

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele pohja n. 24 cm irtopohjakakkuvuokaan. Laita vuokaan leivinpaperi pohjalle ensin, se helpottaa kakun siirtämistä ja leikkaamista. 

Täyte: 

3 liivatetta (ohjeessa 5, mutta minulla oli vain 3, riitti hyvin.)
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeritonta omenahilloa (ohjeessa omena-kaneli-marmeladi)
1 tl kanelia 
1 dl sokeria (koska sokeriton hillo)
4 dl kermaa
1 dl vaaleaa glögiä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita juusto, hillo, kaneli ja sokeri keskenään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kiehauta glögi ja sulata siihen puristetut liivatelehdet. Lisää se ohuena nauhana hyvin sekoittaen juustoseokseen. Nostele kermavaahto joukkoon ja kaada seos kakkupohjan päälle. Anna hyytyä yön yli. Ihana raikas juustokakku. Tätä teen toistekin, myös ei-jouluisena versiona.

2 kommenttia:

elina/linnunlaulu kirjoitti...

Herkullista käyttöä omenasoseelle! Hienoa, että liikutte niin paljon, että kakutkaan eivät varastoidu kehoon, vaan lämmittää ja muuttuu liikkeeksi luistellessa :) Itselläni ei liikunta riitä herkkujen sulatteluun, niinpä tyydyn syömään vain silmillä ja pistän reseptin talteen, jos joskus sitten isommalle porukalle teen :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Tätä kannattaa tosiaan tarjota muillekin.