lauantai 9. tammikuuta 2016

Pho-keitto SoppaHannan ohjeella


Olen siinä mielessä vähän myöhässä tämän ohjeen kanssa, että pho-keitto taisi olla iso hitti viime vai jo edellisvuonna. Mutta loppujen lopuksi on ihan sama milloin hyvää ruokaa tekee, hyvä on aina hyvää, trendeistä viis. Olen tähän mennessä syönyt (ravintoloissa) muiden tekemää pho-keittoa, osa ollut hyviä, osa ei-niin-hyviä. Sen verran kuitenkin olen seurannut muiden keskusteluja aiheesta, että minulla oli täysi luottamus Hannansoppa -blogin Hanna Hurtan (Pilli-Sihvola) tietoon, ja oikeassahan olin. Söin nimittäin juuri äsken parhaan pho-keiton mitä olen tähän mennessä syönyt, eli tämä Hannan resepti todellakin toimii!

Ohje on Jenni Häyrisen Katukeittiö-kirjan uusintapainoksessa (3.painos), jossa on Hannan VietNam-osio. Minulla on alkuperäinen Katuruokaa-kirja, joka on ollut yksi viime vuosien käytetyimpiä keittokirjojani. En silti halunnut ostaa uutta kirjaa lisäohjeiden takia, mutta onneksi olin lainannut kirjaani naapurille, joka innostui kirjasta niin, että hankki oman kappaleen, juurikin tämä uusimman VietNam-osiolla. Niin minä sain sitten tämän ohjeen helposti, kiitos naapuriin, ja tein vihdoinkin tätä keittoa. Vähän sovelsin, tällä kertaa en saanut häränhäntiä, mutta Reinin lihassa suositeltiin naudan kylkeä, ja sitä taidan käyttää seuraavallakin kerralla. Mung-pavun ituja en muistanut laittaa tulemaan ajoissa eikä kaupastakaan löytynyt, eli tämä ensimmäinen kerta meni nyt ilman niitä, mutta seuraavalla kerralla niitä on varmasti. Kuvasta puuttuu korianteri, sitä kyllä lisäsin soppaan reilusti. En laittanut basilikaa enkä minttua, korianteria vaan mutta sitäkin enemmän.

Liemi

1 kg naudan kylkeä (ohjeessa häränhäntää)
3 l vettä
1 sipuli
reilu pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä (ohjeessa 5)
2 rkl intiaanisokeia
1 rkl kokonaisia mustapippureita
4 tähtianista 
2 neilikkaa (ohjeessa 3)
1 kokonainen kardemumma
puolikas kanelitanko
½ tl fenkolin siemeniä
½ tl korianterinsiemeniä

suolaa

Laita luiset lihat kattilaan, päälle reilusti vettä. Nosta kiehuvaksi, ja kuori vaahtoa pois niin kauan kuin sitä muodostuu. Kuori sipuli ja inkivääri, pilko reiluiksi paloiksi. Paahda niihin oikein kuumalla valurautapannulla lähes musta pinta, siirrä odottamaan. Lisää ne ja kaikki mausteet suolaa lukuunottamatta liemeen, ja anna kiehua hiljalleen vähintään kolme tuntia. Poista lihat liemestä ja siivilöi liemi uuteen kattilaan. Lisää suola ja pidä liemi kuumana.

Keitto

200 g naudan ulkofilettä
200 g riisinuudelia
4 salottisipulia (ohjeessa 1 iso)
kevätsipulia
tuoretta korianteria reilusti
(tuoretta basilikaa ja minttua)
(kourallinen mung-papuja)
limettiä lohkoina
chiliä 
kalakastiketta
(srirachaa)

Siivuta naudanfile ihan pieniksi suikaleiksi. Keitä riisinuudelit ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Laita kulhoon lihaa, nuudelia ja sipulisuikaleita. Kauho lientä päälle ja lisää yrttejä, (ituja,), limeä, chiliä ja kaikkea muuta maun mukaan.

Ihana, lämmittävä keitto. Liemi tulee sillä aikaa kun on ulkoilemassa/luistelemassa, ja keitto on valmista hetkessä sen jälkeen. Hyvää ruokaa on tullut tehtyä, mutta kyllä tämä oli parasta ruokaa aikoihin (paitsi lasten mielestä). Kiitos Hanna hienosta reseptistä!


ps. Nyt en valita säästä. Mökillä saatiin lomalla ulkoiltua -25 asteessa oikein kunnolla, eilen aamulla töihin lähtiessä oli -28 (minulla on jopa ollut talvitakki päällä tänä vuonna!) ja nyt tulee lunta. Hyvä talvi, parempi mieli.

2 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Voi ihanaa! Kivaa, että tykkäsit. Pitäiskin taas pitkästä aikaa laittaa pho-liemi tulille :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos itsellesi! Ensi kerralla teen moninkertaisen liemen, ja pakastan osissa, sitten sa nopean keiton todella helposti.