perjantai 1. tammikuuta 2016

Peurakeitto ja vaalea peuraliemi


Mies on rakentanut hienon kyttäyskopin jo jokin aika sitten. Koppi oli aikansa mökin pihalla, siinä on (melkein) nukuttu, pidetty kioskia ja sen sellaista. Nyt kuitenkin koppi on päässyt siihen toimintaan mihin se on rakennettukin. Ja on siitä saatu ensimmäinen saaliskin, komea peura. Mies sai kopin vuokrana palan filettä, ihan loistavaa. Olimme paikalla on peuraa paloiteltiin, ja minä sain selkärankaa liemeä varten. Osa selkärangasta oli sen verran lihaisa edelleen, että siitä sai liemen lisäksi keiton. Ja pienen pizzan. Ihan loistavaa, mahtava alku vuodelle.

Pizzalihat lautasella

Mies sahasi rankoja pienemmäksi, jotta ne sai mahtumaan kattilaan. Luita oli niin paljon, että tein kaksi lientä. Osasta luista lihoineen tein ison määrän vaaleaa lientä seuraavasti:

n. 3 kg peuranluita
vettä niin että luut peittyvät reilusti (nyt meni n. 6 l)

½ lanttu (pienestä lantusta)
4 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 sipulia
2 vartta varsiselleriä
musta-, valko- ja maustepippureita (suunnilleen suhteessa 5:10:1)
katajanmarjoja
persiljaa
rosmariinia

Sahaa ranka niin, että se mahtuu kattilaan, kolmeen osaan riitti minun 10 l kattilaa varten. Kaada vettä niin, että luut peittyvät. Nosta liemi kiehuvaksi hiljalleen, kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä tulee, nyt meni vajaa tunti aikaa. Lisää pilkotut kasvikset ja mausteet ja keitä vielä vajaa pari tuntia. Anna liemen poreilla ihan hiljalleen, näin saat kirkkaamman liemen. Ota luut jäähtymään erikseen, ja siivilöi liemi harson läpi puhtaaseen kattilaan. Otin lientä tässä vaiheessa keittoa varten n. litran verran, loppua voi keittää kasaan reilustikin, näin saat tiivistä lientä eikä se vie niin paljoa tilaa. Pakasta liemi, tai säilytä maksimissaan viikon verran jääkaapissa, myöhempää käyttöä varten. Minä keitin lientä niin, että lopulta sitä oli jäljellä yksi litra. Jäähdytin sen kunnolla, jonka jälkeen pakastin sen jääpalarasioissa (isommissa ja pienemmissä), ja jäätyneenä ne voi siirtää yhteen pussiin.


Peurakeitto


lihat luista
n. 1 l vaaleaa peuralientä, lisää vettä tarvittaessa
1-2 tl suolaa
2 porkkanaa
4 perunaa
pala lanttua
pieni palsternakka
2 keltajuurta (pieniä)
persiljaa

Riivi lihat irti luista. Lisää kattilaan liemi (+vesi) sekä kuoritut ja pilkotut kasvikset. Anna kiehua niin että perunat ovat kypsiä, koosta riippuen n. 15 minuuttia. Lisää lihat ja persilja, tarkista suola. Tästä ei ruoka parane, yksinkertaista mutta ensiluokkaista keittoa. Keltajuuri teki keitosta vähän makeaa, ja lapset eivät pitäneet siitä makeudesta. Perinteisemmän makuisen keiton saat siis ilman keltajuuria, mutta minä tykkäsin näin.

Kyttäyskoppi pellolla metsän laidassa

Ei kommentteja: