torstai 7. tammikuuta 2016

Toive, unelma ja lupaus -haastePuutarhan ja hellan välistä tupsahti puutarha-aiheinen haaste. Kiitos siitä Ulla, haasteet ovat kivoja, etenkin nyt kun niitä ei enää tunnu paljoakaan kiertelevän blogeissa. Tällä kertaa minun on tarkoitus kertoa millaisia puutarhaan liittyviä toiveita, unelmia ja lupauksia minulla on. Aika samanlaisiahan nämä ovat vähän kaikilla, eli vaikka kuulostaisi tutulta, en ole muita matkinut.

Toive

Että talvi olisi talvi ja kesä kesä. Minä olen siitä onnellinen ihminen, että pidän aina juuri siitä vuodenajasta mikä on milloinkin päällä. Talvella olen aito talvi-ihminen, nautin pakkasesta, lumesta ja talvisesta luonnosta täysillä. Mitä kylmempi, sen parempi, saapahan kasvitaudit ja -vihulaiset kyytiä (tänään oli muuten ensimmäinen kerta pariin vuoteen kun laitoin talvitakin päälle, normaalisti pärjään hyvin kuoritakilla). Kevät on keväällä lempivuodenaika, on ihana kylvää, istuttaa ja nauttia luonnon pakahduttavasta heräämisestä ja itämisen ihmeestä. Kesä on kesällä parasta aikaa, saa nauttia viljelyksistä, valosta ja vihreydestä. Ja syksyhän se vasta on huippua, on sadonkorjuuta, sieniä, marjoja, rapsakoita aamuja ja upeita värejä. Mutta se, että on yhtä kylmää/lämmintä juhannuksena ja jouluna, sataa vuoden läpeensä: toivon totisesti ettei sellaista tulisi, ei ainakaan peräkkäisinä vuosina. Toiveessa on siis sellainen hyvä vanhanaikainen vuosi, jolloin kesän ja talven lämpötilaero olisi sellainen melkein 50 astetta sekä sadetta tulisi silloin kun pitääkin, mutta ei muulloin. Sitä minä toivon, silloin olisi odotettavissa monipuolinen ja hyvä satokin. Jos vaikka itseluottamus chilien ja tomaattien kasvatukseen palaisi takaisin.

Unelma

Kasvihuone (iso, tai edes pienehkö) on minun ikuinen unelma, ja iso piha, sellainen mihin saisi kunnon hedelmätarhan, kymmeniä marjapensaita ja muutaman aarin kasvimaan. Mutta ilman lottovoittoa tämä ei ole mahdollista, eli unelma on ja pysyy. Ja olenhan minä tyytyväinen tähänkin mitä on, hyvänä vuotena satoa tulee jaettavaksi asti, huonona omiksi tarpeiksi. Unelmoin myös, ettei työelämä imisi mehuja niin paljoa, vaan jäisi enemmän aikaa ja jaksamista puutarhanhoidolle. Kummallista tämä nykyaika, toisilla on enemmän töitä kuin ehtii tehdä, ja toisilla ei ollenkaan. Kumpikaan ei ole hyvä, ei kummallekaan.

Lupaus

Jos unelma on kestounelma, niin kyllä nämä lupauksetkin ovat jokavuotisia. Eli lupaan hoitaa maata paremmin, ja kitkeä enemmän. Sillai vähän enemmän kuin mikä on minimivaatimus riittävän hyvään satoon. Ja lupaan jaksaa tehdä uutta perunamaata mökille. Viime vuonna meni hedelmäpuiden kanssa paljon aikaa (ja rahaa), jos tänä vuonna sen "ylimääräisen ajan" laittaisi kasvimaan laajentamiseen vanhalle paikalle, sinne missä se alun alkaen oli mökillä. Vaatimattomat lupaukset, mutta ehkä realistiset. Tai sitten ainakin ensi vuonna.

Olisi kiva kuulla, mitä Kivistössä toivotaan, unelmoidaan ja luvataan.

3 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tuossa meidän naapurissa on puolen hehtaarin tyhjä tontti myynnissä, ja meidän pihalla on 9 neliön kasvihuone turhanpanttina. Että josko ostat siitä tontin ja kannetaan tuo kasvihuone sinne, niin siinähän se unelma on jo toteutettuna - siis jos ei haittaa, että piha on reilun 200 km:n päässä sun kotoa ;-D

Maija Eskurista kirjoitti...

Komppaan ihan täysin tuossa sun toiveessasi! Meillä ei täällä Oulussa ole vieläkään kunnolla lunta ja ai että jurppii!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, melkein toimiva idea ;) Lottovoittohan siis tarvittaisiin siihen, että voisi muuttaa minne mielii, eikä olla sidottuna työn takia tietylle alueelle (jossa on kaikki muutkin), tai toisaalta että raha riittäisi tilaan siellä missä on kaikki muutkin. Onhan minulla nyt viljelysalaa, vähän vaan hajallaan. On pihaa, kaupungin palstaa ja mökin kasvimaata. Oli muuten mökillä pupujussin jälkiä sen verran, että isän kanssa suojattiin vielä lisää hedelmätarhaa 25 asteen pakkasessa.

Maija, nyt täällä etelässä onneksi sataa lunta, ja alkaa näyttää ihan talviselta. Pakkasta on enää vain joku 12 astetta, tuntuu lämpimältä, mutta hyvä luistelusää se on tämäkin. Toivotaan lunta sinnekin.