lauantai 2. tammikuuta 2016

Tumma peuraliemi

Luut ja kasvikset uuniin menossa

Peuranluita oli sen verran paljon, että sain tehtyä niistä kaksi lientä, 10 l kattila on liian pieni koko satsille. Mietinkin että ehkä pitäisi ostaa kunnon kattila, ehdotin 20 l, mutta mies sanoi että samalla kannattaisi hommata 30 l kattila. Ehkä sellaisen voisi hankkiakin ja ottaa sen ulkokäyttöön? Onko jollain kokemuksia isoista kattiloista, että mikä olisi hyvä?

Tumma liemi vasemmalla, vaalea oikealla


Tein vaalean liemen niistä luista joista tein keitonkin, mutta loput luut käytin tummaan liemeen. Tumma liemi sopii minusta paremmin kastikkeisiin ja patoihin, vaalea liemi puolestaan keittoihin ja risottoihin. Tein yksinkertaisen liemen, suola ja muut mausteet (chilit, viinit ja sen sellaiset) lisätään sitten ruokaa laittaessa.

1½ kg peuranluita
1/3 lanttua
2 porkkanaa
1 iso sipuli (tai pari pienempää)
1 palsternakka
2 varsisellerin vartta
pari oksaa rosmariinia
musta- ja valkopippureita

Laita luut ja pilkotut kasvikset isoon uunivuokaan. Jätä ainakin sipuli(t) kuorimatta. Paahda luita ja kasviksia 200 asteessa n. 45 minuuttia. Siirrä kaikki isoon kattilaan ja lisää vettä niin, että kaikki peittyvät. Keitä lientä hiljalleen vähintään 2 tuntia. Siivilöi liemi harson läpi, keitä halutessa vielä kokoon ja pakasta tai säilytä jääkaapissa (siellä säilyy n. viikon verran).

Liemenkeittolientä

2 kommenttia:

Asikkalan emäntä kirjoitti...

Nyt on liemet kohdallaan!

sauvajyvänen kirjoitti...

No niin on, etenkin nuo liemenkeittäjän liemet ;)