tiistai 22. heinäkuuta 2014

Satotilanne palstalla heinäkuussa 2014

Päivän ateria

Nyt on palattu reilun viikon mökkireissulta takaisin kaupunkiin. Ja mikä hykerryttävä onni olikaan mennä tänään aamupäivällä palstalle! Satoa on alkanut tulla sellaista vauhtia, ettei kaupasta tarvitse vähään aikaan ostaa kai muuta kuin maitotuotteita, ja ehkä leipää, jossei näillä helteillä viitsi uunia kuumentaa. Aamupäivällä keräsin esikoisen kanssa kasvikset tämän päivän ruokaan, illalla sitten odottaa useamman tunnin kitkemisurakka. Kyllä huomaa ettei muutamaan viikkoon ole ehtinyt muuta kuin käydä pyörähtämässä palstalla.


Herneet olivat kasvaneet isoiksi ja syötävää riittää nyt pitkäksi aikaa.. Pavutkin ovat alkaneet kukkia, hitaasta ja kylmästä alusta huolimatta. Ja härkäpavusta alkaa saada satoa varmaankin loppuviikosta, ihan huimaa.


Osa sipuleista on jo kaatunut, se tietää aikaista sipulinkorjuuta. Tosin ei se haittaa, sillä sipulit ovat todella suuria tänä vuonna. Porkkanat alkavat olla jo ihan syötävän kokoisia, nyt tosin nostin porkkanat harvennusmielessä, eli en välttämättä niitä suurimpia. Porkkanat maistuvat todella hyviltä, ja pitääkin syödä niitä reilusti, jotta ei jää syksyksi säilytysongelmaa.


Kuvassa tämän päivän ruoka eli ylimmän kuvan kasvikset ja lisäksi pakastimessa ollutta villisikaa wokkina. Omavaraista, todellakin! Nauriit ovat kasvaneet suuriksi kehäkukkien kanssa, samoin se muutama itänyt kyssäkaali. Kesäkurpitsaa on useampi odottamassa, ja uusia on tulossa niin, että nyt alkaa se miettiminen mihin kaikkeen sitä saa upotettua.

Pihalla marjat alkavat olla kypsiä, syötiinkin niitä aamupalan jälkeen reilusti (paitsi kuopus ei jostain syystä syö mitään marjaa nyt). Ja jottei mene pelkäksi hehkutukseksi, täytyy todeta, että tomaatteja ja chilejä ei tänä vuonna taida pahemmin tulla. Osa tomaateista on aloittanut kukinnan, samoin osa chileistä, mutta suurin osa ei edes kuki vielä. Kylmin kesäkuu 50 vuoteen taisi tuhota tämän vuoden ruukkupuutarhan sadon. Tillistä en myöskään saa satoa, ja pinaatin aika meni jo, uusintakylvöksetkin kukkivat jo. Mutta kaiken kaikkiaan, hienolta näyttää juuri nyt.

Mehiläiset tykkäävät palstan kukkaloistosta.

6 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Omavaraista todellakin. Heinäkuun helteet taisivat pelastaa monen sadon. Meillä on jo tomaateissa jonkin verran raakileita, mutta myös jotain mustia kärpäsiä. Mitä niille pitäisi tehdä?

Anonyymi kirjoitti...

Upean näköistä!
Kiitos kun tuosta sadosta saatiin mekin ;-)

- naapuri

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Osaatko sanoa, milloin maa-artisokkia voisi kokeilla nyhtää maasta? Keväällä Kammenpyörittäjä hautasi muutamia jääkaappiin unohtamiani mukuloita ja nyt on hieno kasvusto kasvihuoneen takana :D

Ulla kirjoitti...

Minäkin tuossa aamusella ihastelin, että nyt saa nokka pystyssä kulkea marketin vihannesosaston ohi :-) Kesäkurpitsaa, punajuurta, hernettä, fenkolia, härkäpapua, kurkkua, ekat tomaatit. Ah, mitä luksusta!

Betoni kirjoitti...

Kertakaikkiaan hyvän näköistä settiä. Tuo iso punavaalea möllykkä melkein kuvan oikeassa reunassa, mikä se on, raitajuuri?

Täällä on niin kuivaa ollut että tuntuu ettei mikään oikein kasva.

sauvajyvänen kirjoitti...

Jonna, joo, ihan yllätyin iloisesti, kun odotukset eivät olleet kaksiset sen kesäkuun jälkeen. Kuivuus on vaan täällä riesana, mutta kai aika paikallisesti. Kärpäsistä en osaa sanoa, sillä niistä ei ole kokemusta.

naapuri, eipä kestä, se pelastaa minut huonolta omaltatunnolta joka seuraisi siitä, ettei satoa ehtisi käyttää. Ja silmien loiste hernemaalla - priceless!

Campasimpukka, siihenkään en osaa sanoa, kun en itse kasvata maa-artisokkaa (ainoa kasvis josta saan ihmeoireita, eli ei tule sitä käytettyä). Voihan sitä pienestä kokeilla joko on kasvanut, ja jos ei ole, laittaa takaisin maahan.

Ulla, sanos muuta. Paitsi että yksikään fenkolinsiemen ei itänyt :( Eikä niitä tomaattejakaan ole tiedossa.

Betoni, se on nauris, pääsi kasvamaan vaan vähän isoksi. Mutta todella hyvä ja maukas silti, ei yhtään kitkerä. Raitajuuri on se melkein porkkanoiden päällä oleva "punajuuri", pieni vielä. Siinä on kokonaan punainen kuori, mutta ei yhtä syvänpunainen kuin punajuuressa. ps. Kiva kun löysit tänne :)