lauantai 26. heinäkuuta 2014

Härkäpapua, mustikkaa ja pekonia


Nyt kuulkaas löytyi uusi herkku. Ja taas kerran Hugh Fearnley-Whittingstallin kirjasta River Cottage FRUIT everyday -kirjasta. Kirjassa paistos syötiin öljytyn ja paistetun leivän päällä, me söimme tämän uusien perunoiden kanssa. Lapset eivät tykänneet paljoakaan, ja mieskin oli aika hiljaa pöydässä, mutta jäipähän minulle enemmän.

Palsta antaa parastaan nyt. Kävin aamulla (=päivällä) keräämässä pari marjalaatikollista satoa: avomaankurkkua, lehtikaalia, herneitä, härkäpapua, nauriita, porkkanoita ja perunoita. Kaikki kasvaa näillä helteillä silmissä, illaksi käydään hakemassa iltapalalle uusi satsi kasviksia. Härkäpavusta on tulossa huima sato, sitä pitää syödä nyt paljon, jotta saa nauttia sopivan pienistä, pehmeistä ja mehukkaista pavuista  Lehtikaalia olen kuivannut nyt useamman ämpärillisen, ja ainakin pari vielä on kuivattavaa. Ja loput saavat kasvaa rauhassa, niitä tulee käytettyä tuoreena.

Takaisin tämän päivän ruokaan. Keräsin ison määrän härkäpapua, ja näprättyäni niiden kanssa hyvän tovin, sain kuin sainkin reilu 200 g kuorittuja tuoreita härkäpapuja. Ja kävin keräämässä mustikat pihalta, ne ovat pieniä ja makeita tänä vuonna. Pekoni oli Pajuniemen luomupekonia. Ja lisäksi niitä juuri maasta nostettuja uusia perunoita, tomaatti-sipulisalaattia, tomaatti-kurkkusalaattia, naurista ja porkkanaa. Kaikki muut omasta maasta, paitsi pekoni ja tomaatti. Hyvän mielen ruokaa!

200 g härkäpapuja perattuna
175 g pekonia
vähän sitruunamehua
1 dl mustikoita (ohjeessa 75 g)
mustapippuria

Keitä härkäpavut parin minuutin ajan. Huuhdo heti jääkylmällä vedellä jotta kypsyminen lakkaa. Pilko pekoni pieneksi ja paista pannulla kunnes se alkaa olla rapeaa. Kaada huuhdotut pavut mukaan, sekoittele ja anna paistua minuutti pari. Lisää lopuksi mustikat, rouhaise pari kierrosta mustapippuria, sammuta lämpö pannun alta ja sekoittele vähän aikaa. Ohjeen mukaan tämä syötiin hyvän vaalean leivän kanssa, joka oli siveltu valkosipuliöljyllä ja paistettu pannulla.

3 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Onpa jännä tuo mustikkaosuus! Pitäisi vain itsekin rohkeammin yhdistellä asioita.

annekatariina kirjoitti...

Kuulostaapa mukavalta sekoitukselta mustikoiden kera. Tätähän täytyy kokeilla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo minustakin se kuulosti jännältä, mutta onneksi uskalsin luottaa kun Hugh sanoi että siinä yhdistyy maut mukavasti toisiaan täydentäen. Ja niinhän ne juuri tekivät!