sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Jäätisekokteil eli pirtelö


Nyt on viiden päivän kesälomareissu takanapäin. Olen onnekas, sillä olen naimisissa miehen kanssa, joka näköjään voisi luoda loistavan uran myös matkanjärjestäjänä, niin mukavissa ja meille sopivissa paikoissa kävimme. Teimme suomalaisittain vähän erilaisen Viron matkan, ainakin siitä päätellen että ensimmäistä ja viimeistä päivää lukuunottamatta emme juurikaan suomalaisiin törmänneet.

Olimme kaksi yötä Pöltsamaalla, siellä mistä tulee se hyvä virolainen makea omenaviini, jota on käytetty usein tämän blogin resepteissä. Pöltsamaalla kävimme mm. ruokamuseossa ja käsityömuseossa, joista etenkin jälkimmäisestä tuli vahva mielleyhtymä Lidlin tämän kesän mainokseen, sekä minulla ja miehellä. Matka oli helteiden takia paljolti myös rantojen etsimistä. Pöltsamaan läheltä löytyi tämän reissun suosikkirantani Väike-Kamarin tekojärveltä. Olimme ainot suomalaiset siellä, asia mikä selvästi kiinnosti paikallisia pikkupoikia.

Pöltsamaalla oli myös moderni lounas-kahvila, Kohvik O, jossa söimme todella hyvät pasta-annokset (yksi poikkeus perinteiseen virolaiseen keittiöön) ja nautimme hyvät kahvit/teet ja leivokset. Helteisenä päivänä lapset halusivat jotain kylmää, ja tilasimme heille pirtelöt eli jäätisekoktailit: menun mukaan "50% jäätelöä, 50% mehua, 100% nautintoa". Palaan matkan muihin paikkoihin kunhan ehdin pyykinpesulta, kitkemiseltä ja ollamöllöttämiseltä.

Tein nyt matkan jälkeisenä hellepäivänä samanlaiset jäätisekokteilit Pöltsamaan karpalomehusta. Tästä määrästä tuli lasilliset neljälle:


8 dl jäätelöä
5 dl mehua (käytä lempimehuasi, tai mitä onkaan saatavilla)

Laita jäätelö ja mehu tehosekoittimeen, aja pirtelöksi ja nauti. Esikoinen toivoi enemmän jäätelöä kuin 50%, ehkä suomalaisestä jäätelöstä tehtynä pirtelö jää koostumukseltaan luirummaksi kuin mitä Pöltsamaalla saimme. Mutta hyvää ja helppoa hellepäivän juomaa tämä on, tulee varmasti tehtyä toistekin.

Ei kommentteja: