sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Hyvä, lähes perinteinen hirvipata


Tässä tulee minulle tyypillisen hirvipadan resepti. Perusmaultaan se voi olla hyvinkin perinteinen (silloin ei soijaa ja muita vastaavia), tai sitten sitä voi muuttaa mielen mukaan hyvinkin eksoottiseksi. Pata ei ole koskaan ihan samanlainen, ja sitä voikin muokata ihan sen mukaan mitä haluaa saada tai mitä sattuu kaapissa olemaan. Tälläisen padan teen silloin, kun lihana on hyvää paistia, mutta en kuitenkaan halua tehdä kokonaista paistia uunissa. Padasta tulee aina iso, ja se onkin oiva tarjottava silloin kun tulee vieraita. Se on myös erittäin hyvä ruoka helpottamaan arkea. Tämän kokoisesta padasta saa monta ruokaa arkipäivien kiireisiin. Tyypillisesti meillä syödään pataa kerran perunoiden/perunamuusin kanssa, sitten seuraavana päivänä riisin/ohran/speltin kanssa. Pakastan myös yhden kaksi annosta myöhempää tarvetta varten, silloinkin ruuan saa yhtä nopeasti kuin lisuke kiehuu. Ja vielä kerran teen padan lihoista makkarapastan ohjeella pastaa, laitan vaan makkaroiden tilalle pilkottuja lihapaloja, muuten teen ohjeen mukaan. Ja joskus lientä jää vähän yli, siitä saa vielä yhden nopean ja maukkaan kastikkeen paistamalla jauhelihan tai kasviksia kasviskastikkeeseen.

n. 2 kg hirvipaisti
voita/öljyä
suolaa, musta- ja valkopippuria, kuivattua timjamia
katajanmarjoja murskattuna
1 tl kuivattua ja jauhettua Aji Fantasya 
2 rkl vehjäjauhoa
n. 10-12 pikkupikkusipulia (tai 4 tavallista)
3 porkkanaa
pala lanttua
pikkupala juuriselleriä
6 dl vettä
½ dl soijakastiketta
½ dl makeaa soijakastiketta
2 rkl osterikastiketta
2 rkl tummaa siirappia
nippu tuoretta timjamia

Pilko liha reiluiksi paloiksi. Ruskista ne erissä pannulla, mausta haluamallasi tavalla, ripottele vähän vehnäjauhoja päälle. Siirrä aina pannullinen kerrallaan lihaa pataan. Käytä kuorittuja ja pilkottuja kasviksia pannulla, lisää nekin pataan. Lisää vettä pannulle, raaputa kaikki maut talteen ja kaada sekin pataan. Lisää veden lisäksi soijakastiketta, muita kastikkeita haluttaessa ja vähän siirappia pataan, sekoita. Jos tuoreita yrttejä on saatavilla, lisää niitäkin. Anna padan hautua hiljaisella lämmöllä kahdesta kolmeen tuntia. Tarjoile perunamuusin ja kaalisalaatin kanssa, tai miten vaan :) Padan voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt on kyllä pataruokalämpötilat. Meillä oli syksyllä hankitusta karitsan puolikkaan puolikkaasta tehtyä taginea kaikenmaailman mausteilla - herkkua täksi päiväksi ja pariksi lounaaksi.

sauvajyvänen kirjoitti...

No niin on. Tosin täällä oli tänään ihan suht' leutoa, sellaista vain vähän reilu 10 astetta pakkasta. Kylmempikin olisi kelvannut. Tosin oli kyllä ihan täydellinen saunasta vilvoitteluilma :)