lauantai 18. tammikuuta 2014

Jänistä haudutuspadassa

 

Meillä on hyvä lastenvahti iltoja vievälle työjaksolle, tuli tänne jäniksenkoivet ja -satula mukanaan. Viime vuosina ei ole jäniksiä saatu kovinkaan usein, jänikset ovat olleet vähän saamapuolella, kun ovat syöneet mustikkapensaat, omenapuut ja nyt viimeisenä lehtikaalit. Onneksi isällä on ollut parempi tuuri. Pääsin siis nyt pitkästä aikaa tekemään jänispataa ja päätin kokeilla kuinka jänis onnistuu haudutuspadassa. Pidin makumaailman ihan yksikertaisena, kasviksetkin olivat vain antamassa makua liemeen, nyt todellakin jänis oli pääosassa. Sitten kun jäniksiä on taas useammin saatavilla, tulee kokeiltua kaikenlaista muutakin.

1 jänis pilkottuna (tai vaikka ne koivet ja satula)
voita
suolaa, pippuria myllystä
katajanmarjoja vähän murskattuna
1 tl kuivatua herkkutattirouhetta (voi jättää poiskin)
1 sipuli
1 porkkana
vettä
tuoretta timjamia

3-4 dl lientä
1 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoa
suolaa, pippuria

Pilko jänis sopiviin paloihin. Nyt sain jäniksen valmiiksi pilkottuna, minulla oli koivet ja satula, yhteensä 1.3 kg lihaa luineen. Ruskista lihapalat kauttaaltaan kuumalla pannulla voissa. Suolaa ja mausta lihat samalla. Siirrä ne haudutuspataan, pyöräytä kuoritut ja pilkotut kasvikset pannulla, ja siirrä nekin pataan. Laita lopuksi vettä pannulle ja ota kaikki maut talteen. Kaada vesi pataan, ja lisää vettä niin, että kaikki juuri ja juuri peittyy (minulla meni yhteensä vähän yli litra). Lisää päälle useampi oksa tuoretta timjamia. Hauduta pataa asetuksella low kuutisen tuntia. Ota loppuvaiheessa muutama desilitra lientä kattilaan ja keitä sitä reilusti kasaan. Lisää kerma ja jauhot hyvin sekoittaen niin ettei tule paakkuja. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria. 

Lämmitä lautanen kuumaksi ja nosta lihat sille. Kaada kastike kuumaan kannuun, ja tarjoa jänis kastikkeen, pihlajanmarjahyytelön ja perunamuusin kanssa.Oli kyllä todella hyvää jänistä. Mureaa, mutta ei kuitenkaan kuivaa, kuten jänis voi helposti olla. Hyvä Crockpot!

Siivilöi myös ylimääräinen liemi talteen ja pakasta se erissä, todella maukas liemi minkä tahansa kastikkeen, risoton tai keiton pohjaksi. Yksi haudutuspadan hyviä puolia: saa ylimäärin hyvää lientä vaivattomasti.

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Irtosiko liha tuossa ns nyhtämällä? :D Haudutuspata on kyllä hyvä juttu.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ei tullut nyhtöjänistä :) Jänis on sen verran vähärasvaista ja tiivistä lihaa, ettei siitä varmaan saisikaan kovin hyvää nyhtölihaa. Ainakaan tuo reilu 6 tuntia ei riitä siihen.