sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Tryffelit


En ole koskaan ennen tehnyt tryffeleitä, mutta nyt tarvitsen niitä kakkua varten ja ajattelin kokeilla. Löysin ohjeen todella mainiosta Perinneruokaa prkl! -blogista. Minä en laittanut nyt piparminttuaromia, manteliaromia mietin, mutta jätin senkin laittamatta. Tein tämän ohjeen puolikkaana, mutta kirjasin tähän ylös kokonaisen satsin. Mitä tasaisempia tryffeleistä haluaa, sitä kylmemmäksi massan kannattaa malttaa antaa jäähtyä. Minä olen sellainen kuumanäppi, että tryffelimassa alkaa sulaa välittömästi; jos pitäisi tehdä isompi satsi, tekisin sen varmaan ulkona näillä jääkaappikeleillä, tai sitten vähän kerrallaan ja välissä massa aina jääkaappiin. Pursotus voisi olla siistimpää hommaa, sitä voisi kokeilla sitten seuraavalla kerralla. Ehkä laitan myös jotain aromia mukaan, katsotaan.

250 g kookosrasvaa
2 kananmunaa
3 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
lusikankärjellinen vaniljajauhetta
(piparminttuaromia)

kaakaojauhetta

Sulata kookosrasva kattilassa. Anna sen jäähtyä sillä aikaa kun vatkaat kananmunat ja tomusokerin vaahdoksi. Siivilöi vaahdon sekaan kaakaojauhe ja vaniljajauhe, sekä halutessa jotain aromia, vatkaa ne hyvin sekaisin. Valuta vaahdon joukkoon kookosrasva ohuena nauhana koko ajan vatkaten sähkövatkaimella.  Anna seoksen vähän jähmettyä ja pursota seos vuokiin. Jos teet palleroita, anna seoksen jähmettyä kunnolla kylmässä. Sen jälkeen ota lusikalla nokareita, pyörittele ne palloiksi ja pyörittele kaakaossa lopuksi. Hyviä ihan sellaisenaan, katsotaan miten toimii kakun kanssa myöhemmin.

ps. Jouluinen kimppu oli todella pitkäikäinen, nyt vasta purin sen, ja otin talteen vielä nämä neilikat ja vähän vahakukkaa, kestävät nättinä varmasti ainakin viikon vielä. Siistiä, kolmen viikon ilo kukkakimpusta :)

2 kommenttia:

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Kun luin tuon otsikon, niin olin ihan varma, että nyt se Sauvajyvänen on löytänyt jostain metsistä jo tryffeleitäkin. Mutta ne olikin näitä makeita herkkuja :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Hihih, minä sanoin esikoiselle (9 v) että teen tryffeleitä, ja hän sanoi että mistä metsästä olen niitä löytänyt. Hän ei ollut kuullutkaan muista kuin niistä sienistä. Niin epämääräisen näköisiähän nämä ovat, että hyvin menisivät sienistä ;)