lauantai 11. tammikuuta 2014

Suklaakakku vadelmahillolla


Tämä kakku päättää meidän perheen vajaan kahden kuukauden juhlaputken, johon mahtuu monet synttärit, isänpäivä sekä joulut ja muut pyhät. Onneksi sentään perheestä yksi on älynnyt syntyä muuhun vuodenaikaan. Tällä kertaa esikoinen valitsi kakun syntymäpäivälähjakseen saadusta kirjasta, eli Ulla Svenskin Suomen lasten leivontakirjasta. Kakku kelpasi sankarillekin, ja niin leivottiin kakku ohjeen mukaan. Kakku onnistui hyvin (toisin kuin saman kirjan ohjeella tehdyt suklaakinuskipalat) ja maistui kaikille, niin lapsille kuin aikuisillekin.

4 munaa
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
1½ tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaota
100 g taloussuklaata
100 g voita

Väliin vadelmahilloa (ohjeessa luki 200g hilloa):
200 g metsävadelmia
1 dl hillosokeria
lusikankärjellinen vaniljajauhetta

Päälle:
1 dl kermaa
150 g taloussuklaata
1 tl voita

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi kattilassa miedolla lämmöllä sulatetut suklaa ja voi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun n. 20 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa n. 50 minuuttia (ohjeen mukaan tunti, mutta minulla riitti tuo aika oikein hyvin). Anna kakun vähän levätä, irrota se vuuasta ja anna jäähtyä.

Jos et käytä valmista hilloa, keitä hillo sillä välin: laita marjat, sokeri ja vaniljajauhe kattilaan. Anna kiehua muutaman minuutin ja jäähdytä (kovakuorisia marjoja täytyy keittää kauemin).

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Levitä hilloa väleihin. Lämmitä kerma kattilassa ja lisää pilkottu suklaa ja voinokare joukkoon. Pidä kattila miedolla lämmöllä ja anna suklaan sulaa. Valuta suklaakuorrutus kakun päälle, koristele haluamallisi tavalla. Suklaakuorrute on todella juoksevaa tällä tavalla tehtynä, mutta sitä se oli kirjankin kuvassa. 9-vuotias oli kovasti mukana kakunteossa, ja hän huolehti koristelut kokonaan.

Ei kommentteja: