perjantai 10. tammikuuta 2014

Lihapullat tomaattikastikkeessa - helppoa ja nopeaa

Melkein unohtui ottaa kuva

Kaikki tuntuvat puhuvan tomaattikastikkeesta nyt. Sinänsä hassua, että vaikka olen törmännyt tyhjiin Mutti-hyllyihin harva se kerta kun niitä olen yrittänyt tässä vuosien aikana ostaa, vasta nyt siitä on tullut iso juttu. No toivotaan ettei jatkossa tarvitsisi tuijottaa tyhjää hyllyä, jos vaikka sattuu haluamaan jotain tietynmerkkistä tomaattimurskaa.

Minulla on melkein aina lihapullia pakastimessa, sillä teen niitä aina ison satsin kerrallaan ja pakastan loput, mitä ei sillä kertaa syödä. Joskus niitä tehdään ruskeassa kastikkeessa, joskus lampaasta ja joskus vaikka pihveiksi pullien sijaan, joskus niihin tulee tungettua vaikka lehtikaalia. Mutta siis ne ovat ihan parasta pikaruokaa silloin, kun tulee ryytyneenä perjantai-iltana kotiin. Nopea tomaattikastike sillä aikaa kun pasta kiehuu, lihapullat palasiksi joukkoon ja lopuksi kastike valutetun pastan kanssa sekaisin. Ja juu, en hauduttele kastiketta tunteroista kuten Henri, mutta hyvin on maistunut siitä huolimatta. Näin yksinkertaisesti minä teen arkisen, nopean tomaattikastikkeen lihapullille, joka riittää neljälle hengelle ja vielä jää yksi annos tai sinne päin.

400 g pastaa

1 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tlk tomaattimurskaa (no sitä Muttia tietysti)
1 tl fariinisokeria
1 korkillinen punaviinietikkaa
suolaa ja pippuria myllystä
lihapullia sopivasti (nyt oli 12 kun oli aika pieniä)


Laita pasta kiehumaan hyvin suolattuun veteen. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi ja kuullota niitä öljyssä. Minä annan niiden kuullottua yleensä sillä aikaa kun odotan että pastavesi alkaa kiehua. Lisää tomaattimurska, fariinisokeri ja punaviinietikka, lisää vähän suolaa ja pippuria. Anna hautua välillä sekoitellen sen aikaa kun pasta kiehuu. Leikkaa lihapullat pienemmiksi ja laita kastikkeen joukkoon juuri vähän ennen kuin pasta on kypsää. Valuta pasta, sekoita lihapullakastike hyvin joukkoon ja nauti parmesanin kanssa. Ja basilikan, paitsi jos se basilikapuska on juuri kyykähtänyt tässä armottomassa harmaudessa.

p.s. Lihapullat tomaattikastikkeessa voi tehdä myös samalla tapaa kuin tuon makkarapastan. Makkarapastan ohjeella olen viimeaikoina tehnyt kaikki jämälihapadat ja -kastikkeet. Kinkunkin jämät sai siihen hyvin upotettua, loistava idea kuopuksen kummilta :). Ihan huippuohje!

5 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Viimeksi kun tein lihapullia tomaattikastikkeessa, sainkin aikaan jauhelikastiketta ;)

Jonna kirjoitti...

Tein tuon somekastikkeen ja hauduttaminen teki toki ihmeitä, mutta vielä enemmän vaikutti se lopun oliiviöljyn lisääminen. Se käytännössä muutti sen koostumuksen jokseenkin kokonaan. Hyvää oli.

sauvajyvänen kirjoitti...

Merituuli, ne olivatkin varmasti hyviä lihapullia, eivät mitään kivikovia jotka varmasti pysyvät kasassa ;)

Jonna, joo, minäkin aion tehdä jonain viikonloppuna tai vapaapäivänä ihan ohjeen mukaan, raaka-aineet on sellaisia että niitä on aina kaapissa. Mutta pitkän loman jälkeisen ensimmäisen työviikon perjantaina, jolloin töissä menee pidempään kuin toivoi, kaupassa käytävä kiireesti perjantairuuhkassa, haettava nälkäinen lapsi tarhasta jne, silloin vaan on oiottava (siis minun, ei varmastikaan kaikkien)...

Hiidenuhma kirjoitti...

Kuten sanoit, erinomaista ruokaa ja vielä nopeasti ruokapöytään kaiken kiireen keskellä! Vakiojuttu myös meillä :)

Tyttöseni on opetellut tekemään tomaattikastikkeen ja kutsuu sitä luksuskastikkeksi :D

sauvajyvänen kirjoitti...

On kyllä kiva kun lapset kokkaavat mukana ja omineen. Me leivottiin esikoisen kanssa juuri kakku illaksi. Kivaa :)