lauantai 25. tammikuuta 2014

Hunajapullat


Hunaja on hyvää, hunaja on terveellistä. Suomessa on ollut aikoja, jolloin ainoa makea tuli hunajasta, jos tuli. Jne. Meidän perheessä syödään/käytetään varmastikin keskimääräistä enemmän hunajaa. Sitä kuluu lapsilla teen kanssa sekä makeuttajana ruuissa, jälkiruuissa ja leivonnassa. Joskus hunajatikkari (eli pikkulusikallinen hunajaa) on ihan riittävä herkkunälän taltuttaja. Silloin harvoin kun joku meidän perheestä meinaa tulla kipeäksi kasvaa hunajankulutus moninkertaiseksi: koko perhe syö lusikalliset hunajaa vähintään aamuin illoin pitämässä taudinaiheuttajat loitolla. Ja jos on yskää, silloinkin on hunajakuuri tiedossa, monilla on varmaan tiedossa se tutkimus, jonka mukaan hunaja auttaa lasten yskään paremmin kuin tavalliset yskänlääkkeet, lisääkin tutkimuksia löytyy jos asiaan haluaa perehtyä (lääkärin määrämät yskänlääkkeet ovat sitten asia erikseen, enkä ole niitä korvaamassa hunajalla jos joskus sellainen kuuri tulee).

Muistan lapsuudesta kun äiti teki aina silloin tällöin hunajapullia. Löysin ohjeenkin vielä lukioaikaisesta reseptikokoelmastani, sitä en tosin muista mistä äiti oli reseptin aikoinaan löytänyt. Muokkasin vähän ohjetta, ja todella hyviä pullia tuli ainakin näin tehden. Taidan jatkossakin tehdä näitä tavallisten korvapuustien sijaan.

3 dl maitoa
80 g hunajaa
1 muna
1 tl suolaa
40 g hiivaa 
7-8 dl vehnäjauhoa
100g voita

60 g voita
4 rkl hunajaa
2 tl kanelia

Lämmitä maito kattilassa. Jos käyttämäsi hunaja on kovaa, laita se maidon kanssa lämpiämään niin saat sen helposti liukenemaan. Sekoita kulhossa muna ja suola sekaisin ja kaada kädenlämpöinen hunajamaito sekaan. Liuota hiiva nesteeseen ja lisää jauhoja tarvittava määrä. Vaivaa taikinaa ja loppuvaiheessa lisää hyvin pehmeä/sulatettu voi. Alusta taikina niin, että saat hyvän sitkon siihen. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaa hetki ja kauli se pitkäksi ja kapeahkoksi levyksi. Levitä päälle keskenään sekoitetut voi, hunaja ja kaneli. Kieritä levy rullaksi, leikkaa suoraan ja nosta pullat vuokiin. Anna kohota suunnilleen vartti, voitele ne munalla ja ripottele vähän raesokeria päälle. Paista n. 225 asteessa 12-15 minuuttia, vähän uunista riippuen. Hyvää, ihan mielettömän hyvää kylmän maidon kanssa

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisipa joskus kokeilla pullia tuolla lailla.
Meilläkin käytetään todella paljon hunajaa, kilotolkulla vuodessa: mysliin, leivontaan, ruokiin, jogurtin kanssa, teehen ja iltajuomana liuotettuna kuumaan veteen. Hunajia on niin monenlaisia, eri kasveista peräisin olevia hunajia on kiva maistella.

viv kirjoitti...

Hunajapulla kuulostaa ihan hellittelynimeltä! :)

Meillä yksi "hunajapulla" yskähtelee sängyssään, täytyy heti huomenna testata hunajaa josko se auttaisi köhimiseen. Veikkaan tosin että toinenkin lapsonen aloittaa armottoman yskimisen kun hoksaa että siihen saa lääkkeeksi hunajaa.. x)

Herkun oloinen resepti, tuota voisi joskus testata. Meidän taloudessa hunajan mausta (ja pullasta!) tykkääviä löytyy useampikin.

sauvajyvänen kirjoitti...

luimupupu, suosittelen. Muistin kyllä lapsuudesta että nämä olivat hyviä pullia, mutta en sitä että näin hyviä. Tai sitten ne pikkumodifikaatiot saivat pullat uudelle tasolle. Minä olen hunajan suhteen hyvin tuottajauskollinen, mutta on kyllä kiva maistella erilaisia hunajia. Ja se on jännä että ulkolaiset hunajat maistuvat kaikki pahalta :/

viv, ihan totta, hyvä huomio :) Toivottavasti hunaja auttaa teilläkin yskään. Ja suosittelen testaamaan pullia, vaikkei yskää olisikaan ;)